Читај ми!

Нема разлога за страх од вируса Западног Нила

У Србији једна особа преминула од грознице Западног Нила, вирусног обољења које се преноси убодом зараженог комарца, али епидемиолози поручују да разлога за страх нема.

Око 80 одсто инфицираних нема никакве симптоме нити знаке болести. Као превентивне мере лекари наводе употребу репелената, ношење дугих рукава и ногавица, стављање заштитне мреже против комараца на прозорима и око кревета.

Професор др Мијомир Пелемиш, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, каже за РТС да је у току ове године на тој клиници био је само један оболели који је, нажалост, и преминуо.

Болесник је на Клиници за инфективне болести лечен две недеље, а упућен је из болнице у Вршцу са знаком инфекције мозга, што је најтежи облик ове инфекције.

"Треба се јавити лекару одмах, када пацијент има неку од ових тегоба, као што су температура, главобоља, општи умор, малаксалост. Неки ће рећи да то нису симптоми који су карактеристични за ову болест, али у ово доба нема грипа ни сличних инфекција, па треба помислити на ову болест", напомиње професор Пелемиш.

Најтежи облик болести јавља се ретко код једног процента оболелих. Инфекција најчешће пролази неприметно, а код 20 одсто пацијената јављају се тегобе сличне грипу.

Епидемиолог из Градског завода за јавно здравље у Београду Биљана Беговић Вуксановић каже да је ове године због климатске ситуације, било углавном мирно што се тиче Београда, али да прошле године то није био случај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије