Читај ми!

Јачање војне сарадње са САД

Сарадња Министарства одбране и Војске Србије са САД у области одбране најдоминантнија је у односу на остале партнере из света, изјавио је министар одбране Братислав Гашић током разговора са амбасадором САД у Београду Мајклом Кирбијем.

На састанку на којем је било речи о о билатералној војној сарадњи, Гашић је рекао и да је у плану билатералне војне сарадње за фискалну 2016. годину предвиђено 127 активности и то без школовања наших припадника у САД, саопштено је из Министарства одбране.

Половина свих међународних вежби на којима учествују наши припадници део су билатералне војне сарадње са САД, додао је Гашић, преноси Танјуг.

Гашић је у разговору нагласио и да ће Министарство одбране и ВС наставити да унаређују сарадњу са САД, а томе ће, како је додао, допринети и предстојеће припреме и заједничко медицинско ангажовање ВС и Националне гарде Охајо, прво у Србији, а затим у Анголи.

Министар је захвалио амбасадору Кирбију на личном доприносу унапређењу сарадње у области одбране.

Такође, Гашић и Кирби разговарали су о предстојећим билатералним одбрамбеним консултацијама, као и о реализацији састанака на највишем нивоу.Г

Унапређење сарадње са Тунисом у области одбране

Добри политички односи Србије и Туниса одлична су основа за развој и унапређење сарадње у области одбране, што би требало да резултира потписивањем Споразума о сарадњи између два министарстава, истакнуто је у разговору министар о Гашића и амбасадора Туниса Мажида Хамлауија.

На тај начин био би створен правни оквир за будућу сарадњу у свим областима од заједничког интереса, истакнуто је у саопштењу Министарства одбране, у коме се наводи и да је на састанку констатовано да за то постоје значајне могућности у областима војног образовања, војне медицине и војноекономске сарадње.

Министар Гашић, који је примио у опроштајну посету амбасадора Туниса, захвалио је Хамлауију за допринос у јачању сарадње двеју пријатељских земаља и принципијелној подршци нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета Косова и Метохије.

Гашић је изразио жаљење због терористичких напада који су се недавно догодили у Тунису и веру да ће напори међународне коалиције земаља допринети успоставању потпуне безбедности на територији земаља угрожених исламским тероризмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије