Читај ми!

Више реда на рекама

Инспекција Министарства грађевине обавила је ноћас контролу у којој је утврђено да 95 одсто сплавова и 80 одсто чамаца има уредне дозволе. Ипак, написано је 200 прекршајних пријава.

Континуиране акције контроле угоститељских објеката дале су резултате и велики проценат власника набавио је све потребне дозволе и обавио техничке прегледе пловила. На реду су власници малих сплавова за одмор и чамаца, али и они који се баве илеганом дистрибуцијом шљунка и песка на рекама.

Објекти на води у Београду постали су посебна туристичка атракција на којима се обично у летњим месецима окупља највише младих.

Да би провод био безбедан, потребно је да сплавови имају уредне дозволе, поштују прописани капацитет, имају довољно спасилачких појасева и пожарне путеве за безбедну евакуацију.

Све то контролисала је надлежна инспекција и резултати су веома добри, јер пре само две године нико на реци није имао ни важећу пловидбену дозволу.

"Дошли смо до неких резултата, а то је 95 процената регистрованих сплавова-ресторана на територији Београда. Такође, тих пет процената који се није регистровао после свих оних акција или су одустали од рада или их после прекршајних пријава очекује процесуирање", објашњава Александар Симић, помоћник министра за инспекцијске послове.

До сада је написано 200 прекршајних пријава за сплавове и привредне субјекте. Казне се крећу од 15.000 до 150.000 динара за физичка лица и од 150.000 до два милиона динара за правна лица, тако да је очекивани прилив у буџет 100 милиона динара.

Други велики проблем је претовар робе на необележеним и неуређеним лукама. Највећи проблем су илегане шљункаре.

"Интресантно је да, рецимо, само територија Београда коју покрива Лучка капетанија, има 41 место да 41 правни субјект, или чак и нису правни субјекти, врши експлоатацију у комбинацији са претоваром, превозом и песка и шљунка", указује Лепосава Сојић, помоћник министра за водни саобраћај.

У акцију увођења реда на обалама Саве и Дунава, а нарочито уочи манифестација као што су Карневал бродова и Бир фест, укључила се и Речна полиција која још једном позива власнике чамаца да пловила користе у складу са прописима и не "глисирају" близу купалишта. 

"Ми смо појачали активност у том погледу. Глисирања на Сави је забрањено - од нултог километра да горњег шпица Аде Међице ту су патроле присутне 24 сата и то редовно санкционишемо у сарадњи са Капетанијом", напомиње командир Речне полиције Милан Пековић.

Из Речне полиције такође апелују на грађане да контролишу своју децу која иду сама у ноћни провод, јер се дешавало да тинејџери из обести скачу са мостова - како би фотографију поставили на друштвене мреже - а последице могу бити трагичне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије