Читај ми!

Контејнери за одлагање старе одеће у Шапцу

На 15 локација у Шапцу, недавно су постављени контејнери за текстил, за донирање старе обуће и гардеробе. Шабац их је добио међу првим градовима у Србији, а део новца од рециклаже материјала који се прикупе, уплаћиваће се у хуманитарне сврхе.

Уместо заједно са комуналним отпадом, панталоне, мајице и патике, Шапчани сада одлажу у посебне контејнере за текстил. Нова правила у одлагању старе гардeробе, брзо су прихваћена.

"Мислим да је то јако лепо и паметно, и наравно да ћу ту остављати", каже једна Шапчанка.

Контејнери за текстил у Србији су новина, али не и у свету. По угледу на суседне земље, новац од рециклаже старе гардеробе, донираће се хуманитарним организацијама.

У Србији не постоји погон за рециклажу текстила. Материјал који се прикупи транспортује се у Белгију, где се сортира и рециклира.

"Већи део текстила нађе своју поновну употребу некима којима је потребан. Остали текстил који се сакупи, од њега се производе крпе за индустрију, једноставно, ништа не завршава на депонији као што је до сада завршавало", објашњава директор компаније за рециклажу текстила "WTD" Предраг Ратић.

Да би што мање смећа отишло на депоније, а више се рециклирало и искористило у новој производњи, у Шапцу су постављени и контејнери за прикупљање папира и пет амбалаже.

"Без те селекције отпада, нема квалитетног решавања проблема отпада ни у једној земљи, па ни код нас. То је дуг пут, едукација је најбитнија", каже руководилац сектора градске чистоће ЈКП "Стари град" Зоран Дамњановић.

После Сремске Митровице и Шапца, контејнери за текстил биће постављени и у Београду. За рециклажу текстила у Србији, неопходно је формирање сакупљачке мреже у свим већим градовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије