Читај ми!

Војска Србије: Не износимо све детаље о паду хеликоптера из пијетета према жртвама

Изношење појединих информација у вези са падом хеликоптера значило би нарушавање оперативних способности и заштите података о личности, а Генералштаб Војске Србије није дао сагласност за објављивање свих прилога извештаја из пијетета према погинулимa, саопштено је на сајту ВС.

Генералштаб ВС није дао сагласност за објављивање свих прилога извештаја Комисије за основно испитивање удеса из пијетета према погинулима приликом пада војног хеликоптера 13. марта, пише у саопштењу поводом, како се наводи, нетачних написа у појединим медијима после гостовања министра одбране Братислава Гашића на РТС-у.

"Из прилога за које Генералштаб ВС сматра да не треба да буду објављени, јавност не би сазнала ништа у вези са удесом што јој већ није познато. Напомињемо да су оба извештаја са свим прилозима достављена Вишем јавном тужилаштву у Београду, које поступа у овом случају", пише на сајту ВС, преноси Танјуг.

Додаје се да је стање у војсци стабилно и да нема места произвољним оценама и дезинформацијама које пласирају поједини медији, као и да у ВС нема заштићених и да нико није изнад закона.

Такође, наводи се да начелник Генералштаба нема надлежности над ВБА.

"Указујемо и на чињеницу да ниједан члан Комисије за испитивање ванредног догађаја није био на дежурству у Оперативном центру система одбране 13. марта 2015. године, нити на било ком дежурству у вези са ангажовањем снага трагања и спасавања", речено је у саопштењу.

Наглашава се да генерал-мајор Славољуб Јанићијевић, за кога се у медијима тврдило да је "у сукобу интереса" и да је "хтео да заташка пропуст", није био на дежурству нити је његова дужност била да извести начелника Генералштаба о лету хеликоптера.

ВС снажно осуђује покушаје дискредитовања чланова Комисије, који су највећи стручњаци у областима од значаја за испитивање ванредних догађаја и основно испитивање удеса ваздухоплова.

"Такви покушаји говоре о нечасним намерама аутора таквих текстова. Нико у Војсци Србије није изнад закона и нема заштићених. Одговараће они за које се докаже да су учинили повреду закона или војних прописа", наводи се у саопштењу Војске Србије.

Министарство одбране је претходно саопштило да је због техничке грешке приликом скенирања докумената дошло до изостављања једне странице у изјави бригадног генерала Предрага Бандића. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво