Читај ми!

Новац од казни посланика болесној деци

Административни одбор Скупштине Србије одлучио је да новац прикупљен од казни изречених посланицима на сединицама - уплати на рачун републичког Фонда за лечење деце у иностранству.

Готово 300. 000 динара накупило се у посланичку касу. У њу новац улази после увреда, непоштовања дневног реда или због прекорачења времена.

Иако често не постоји сагласност о томе да ли су казну заслужили, око тога где новац треба да оде, парламентарци су једногласни. Овога пута помоћи ће деци којима је потребно лечење у иностранству.

"И народни посланици и чланови административних одбора и из власти и из опозиције понешени хуманошћу да су болесној деци која не могу да се лече у Србији та средства неоподна сматрају да и ово мало некоме може да чини много", каже Зоран Бабић из СНС-а.

За Нову странку није споран хумани гест, али постављају питање о критеријумима Административнг одбора да донесе такву одлуку.

"Напредњаци и на овом примеру административног одбора управљају нашим заједничким новцем као да га узимају из свог џепа и онда на основу неког хира, тренутне воље усмеравају тај новац ка некој организацији или фонду, а онда сигурно може да се јави неко и предложи да тај новац оде и у неку другу организацију", каже Владимир Павићевић из Нове странке.

Адреса је добра, али је сума недовољна, оцењују демократе и предлажу масовније и дугрочније решење.

"Ја сам и пре годину дана предлагао да уведемо неки порез на масну храну, да уведемо порез на газирана пића која оштећују здравље наше деце и да тај новац буде усмерен ка овом фонду, зашто не и од дуванског дима и неки мали проценат од поштанске марке", каже Душан Милисављевић из ДС-а.

Системско решење за лечење болесне деце гласно се тражило и у прошлом сазиву парламета. Да се новац не би сакупљао у хуманитарним акцијама од случаја до случаја, тадашњи посланик Бојан Ђурић тражио је институционални одговор.

"Ова врста лечења односно обезбеђивања лечења ипак треба да буде уређења кроз реформисани фонд здравственог осигурања да тај новац буде обезбеђиван директно из буџета а да што је могуће у мањој мери опстанак у животу тако угрожене деце зависи од неке врсте солидарности", каже Бојан Ђурић из Реформског савета.

Ово није први пут да новац из административног одбора иде у хуманитарне сврхе. Власт и опозиција укључили су се у прикупљање новаца за лечење Тијане Огњановић, дечака оболелог од рака Стефана Тричковића из Чачка, а новац су донирали и за СОС телефон за жене и децу жртве насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије