Читај ми!

Живот без употребне дозволе

Тридесетак породица већ 13 година живи у две ламеле у Врању, без струје и воде. Уселили су се без техничког пријема и без решења о додели станова. Зграде је градио "Јумко-стан", фирма која је угашена после 2008. Очекује се да оне буду испражњене како би се добила употребна дозвола и доделили станови.

Плинске боце, акумулатори, транзистори, свеће - то је реалност за 30 породица у насељу Черенац у Врању. Најтеже је онима са малом децом.

"Човек се навикне, али тешко је. Грејемо воду, за све користимо акумулатор, за струју, телевизор. Деца траже цртани, али нема. Вода треба да се угреје, да се износе, уносе балончићи, јер дете мора да се купа свако вече", каже станарка Миљана Стојковић.

Водом се снабдевају из заједничке чесме у дворишту која је постављена за раднике који су градили зграде. У ходницима нема светла иако инсталације постоје.

"Супруга ради и дан данас у 'Јумку', има стаж 28 година. Ми смо били, слали дописе у сва министарства, они су нам вратили да то треба локална самоуправа да реши", рекао је Милорад Младеновић.

Станари зграда су углавном радници компаније "Јумко", који су се без решења уселили у станове. Власник је "Јумко-стан", фирма која је угашена после 2008. године, а правна процедура преноса власништва још траје.

"Јумко" очекује да локална самоуправа и њене стручне службе омогуће власнику да доврши зграду и подели станове. Неопходно је да се радови заврше и онда добије употребна дозвола.

"Ми не желимо да пребацујемо лопту, спремни смо то да решимо, али правно је власник 'Јумко', он има потписан уговор са извођачима радова, и мораће руководство 'Јумка' да донесе одлуку шта ће радити са тим становима", рекао је Бранимир Стојанчић, члан градског већа.

Градска комисија је направила социјалне карте о станарима и утврдила да неки од станара имају решено стамбено питање. Због тога ће процедура морати да се врати на почетак. Прво исељење, струја, вода, употребна дозвола и конкурс, али рокове нико не прецизира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије