Читај ми!

Италијанска делегација посетила Специјални суд

Сарадња Србије и Италије на пољу борбе против организованог криминала, као и правосудна сарадња, у сталном је успону, каже министар правде Никола Селаковић. Специјални суд посетили су италијански министри правде и полиције Андреа Орландо и Анђелино Алфано.

Министар Никола Селаковић, председник Вишег суда Александар Степановић и тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић примили су госте из Италије, чији је повод доласка у Београд сутрашња регионална конференција "ЕУ Западни Балкан" коју Србија организује са Италијом, као председавајућом ЕУ, преноси Танјуг.

"Србија се још пре 10 година угледала на италијански модел борбе против организованог криминала и корупције", рекао је Селаковић.

Они су у Посебном одељењу Вишег суда у Београду обишли, поред осталог, и судницу број 2, познатију као "Фалконе", која је добила назив по чувеном италијанском судији Ђованију Фалконеу, који је изгубио живот током интензивне борбе против мафије.

"То је било признање Италији за постигнуте резултате у борби против криминала и корупције", нагласио је Селаковић.

Министар правде такође је подсетио да је италијанска влада прошле године донирала софтвер Специјалном суду и тужилаштву у Београду, који користе и њихови органи гоњења.

Италијански министар правде рекао је да је присуство њихове делегације у Београду доказ да се сарадња између две државе продубљује, пре свега у сфери борбе против организованог криминала, који је често транснационалан и не познаје државне границе.

Орландо је додао да Италија стално ради на побољшању свог законодавства, које се тиче борбе против корупције и организованог криминала.

"Фалконе је био не само добар судија, већ и човек који је разумео феномене с којима се борио. То мора да буде пример и за нас, како бисмо успели у тој борби", рекао је Орландо.

Министар полиције Италије подсетио је да је "интуиција судије Фалконеа говорила: 'ако желимо да се боримо и победимо мафију, морамо да видимо куда иду токови новца'".

Алфано је додао да се италијанско законодавство заснива на том размишљању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије