Читај ми!

Усамљени живот у школској клупи

Анђелина Вукосављевић је једини ђак у поткопаоничком селу Мерћез. Живи са оцем, који је свакодневно вози на мотокултиватору двадесетак километара до школе и назад. Једино је дете у околних пет села.

Од последње посете екипе РТС-а, када се први пут срела са школским обавезама, Анђелина је постала вредан ђак.

"Научила сам слова и бројеве. Добар сам ђак, идем у школу сваки дан и волим своју учитељицу", каже Анђелина Вукосављевић.

Учитељица Бојана је, у потрази за послом, из Крагујевца на први радни задатак дошла у куршумлијско село Мерћез.

"Анђелина је мој једини ђак. Поред тога што јој пружам образовање, ту сам и да је васпитам и да јој пружим љубав јер Анђелина нема мајку", истиче учитељица Бојана Величковић.

Помоћ Анђелини почела је да пристиже – школски прибор, слаткиши, топла одећа. Посетио ју је и министар просвете Срђан Вербић, који јој је уручио лаптоп.

"Морамо да направимо такав систем у коме ће много чешће имати прилике, чак и ако је једини ђак у школи, да са неким другим учи, размењује искуства и да се игра, што је у овом узрасту најважније", објашњава министар Вербић.

Школа у Мерћезу једна је од 89 са једним ђаком, колико их има у Србији.

У куршумлијској општини није реткост да су школе отворене због једног или два ђака. Уз саму административну линију са Косметом има 20 села, седам школа и 14 ђака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије