Читај ми!

После трансплантације - на планинарење

Због тога што је ове године број давалаца органа и трансплантација мањи, Министарство здравља је затражило подршку Хрватске, која у тој области постаје светски лидер, али и организације Евротрансплант, чија чланица желимо да постанемо.

Најпре је у Цркви Светог Илије, код села Бучја недалеко од Књажевца, запалила свећу за свог донора, a онда је сa пријатељима направила невероватан подухват.

С новим плућима, добро обучена, јер је снег тамо већ све завејао, кренула је да освоји планински врх Тупижницу. Да се попну на 1.160 метара, требало им је четири сата. Али су успели.

"Трансплантација је била прошле године у септембру, од тога је прошло годину и месец дана, добро се осећам, угојила сам се, сви ми кажу да боље изгледам, пре сам једва дисала, једва мрдала и руке и ноге, осећај да се попнем на 1.160 метара је невероватан", прича 23-годишња Сандра Живковић.

У Србији је до овог тренутка сагласност за трансплантацију дала 21 породица. Пресађено је 37 бубрега, пет срца, четири јетре и шест рожњача. То није довољно.

Владимир Ђукић, државни секретар у Министарству здравља, каже да је после забрињавајућег корака уназад у овој години са поновним падом броја донора, било неопходно одржати састанак са највишим представницима.

"Проблеми велики – финансирање експлантационог програма, значајно ојачавање кадра. Година пред нама је година када ћемо морати да донесемо нови закон", наводи Ђукић.

У Министарству здравља кажу да ће за развој програма трансплантације искористити и претприступне фондове ЕУ, а да ћемо искуство успешних комшија прекопирати.

"Мислим да је јако добро што смо стекли позицију јаког преговарача у односима са ЕУ - знају да је наш циљ Евротрансплант. Потписаћемо са АКХ клиником уговор за срце и тешка стања код бубрега, поново потписујемо петогодишњи угвор са Италијанима за педијатријску трансплантацију јетре и ћелијску трансплантацију, лечење најтежих леукемија, и формирање банке на Институту за мајку и дете", додаје Ђукић.

Сандра има поруку за све у Србији: "Боље је да органи некоме помогну, него да буду три метра под земљом. Надам се да ће ова моја прича подстаћи људе да се замисле, да буду у ситуацији мојих родитеља, брата, момка, пријатеља, да се на тренутак замисле, да је њихов неко у тој ситуацији, и да ли је то довољно да потпишу картицу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије