Шира овлашћења за комуналне полицајце

Пет година после доношења Закона о комуналној полицији, у Скупштини ће се ускоро раправљати о изменама тог закона. Уколико измене буду усвојене, комунални полицајци шетаће не само градовима, већ и мањим местима. Предвиђена су и њихова шира овлашћења.

Када виде комуналног полицајца, нелегални таксисти скину таблу са крова аутомобила и побегну, а продавци на тротоарима склоне робу у аутомобил. У Београду верују да су потребна шира овлашћења те комуналне службе и више комуналних полицајаца. После измене закона, само у престоници биће их 1.650.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да ће изменама закона комунални полицајци имати већа овлашћења, моћи ће да легитимишу особе за које сматрају да су починиле прекршај и изврше инспекцију возила уколико је реч о дивљим таксистима.

"Ми смо предложили могућност да комунални полицајци врше своју дужност и у цивилу, не само у у униформи", наводи градоначелник.

Већа овлашћења траже и шабачки комунални полицајци који су често били жртве малолетничких испада.

"Сматрам да би у наредном периоду законодавац требало да узме у разматрање закон о комуналној полицији да повећа комунална овлашћења комуналне полиције када је у питању рад са малолетним лицима", каже шабачки комунални полицајац Ненад Илић.

Предлогом измена закона планиран је и другачији приступ малолетницима, кажу у ресорном министарству.

"Кад се разговара са малолетницима, комунални полицајци биће обучени како и на који начин, да траже обавештења од грађана и како да се та информација размењује са полицијом у складу са заштитом података о личности", каже градоначечник Београда.

Новина је и да комунални полицајци неће више бити само на улицама градова.

"Одлука о запошљавању комуналних полицајаца је на самој јединици локалне самоуправе у циљу да се подигне делотворност и капацитет, да уреде живот у локалној заједници, али и складу са мерама штедње где ће морати да воде рачуна имају ли простора за додатно запошљавање", каже министарка за државну управу и локалну самоуправирпаву Кори Удовички.

Измене закона о комуналној полицији ускоро ће у парламент, а од Нове године требало би да у Комуналној полицији у Београду, буде формирано посебно одељење, као у Лондону, које ће се бавити само саобраћајем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије