Патријарх служио парастос на Зејтинлику

У склопу обележавања стоте годишњице од почетка Првог светског рата, партијарх српски Иринеј служио је у недељу парастос на војничком гробљу Зејтинлик и истакао да је то место ћутања и завета.

Патријарх српски иринеј је рекао да је Зејтинлик место на коме сваки Србин налази свог деду, ујака, стрица, кума, пријатеља или брата, који су уградили своје животе у темеље мира и слободе, преноси Фонет.

"Нека је вечан помен српским херојима Великог рата и нека их господ настани у месту светлом, месту цветном, у месту одмора и покоја, да почивају поносни, као хиландарски чемпреси који их окружују", рекао је патријрх Иринеј.

Патријарх је посету Зејтинлику искористио да Ђорђу Михајловићу уручи највише одликовање Српске православне цркве, којим га је одликовао Свети архијерејски синод за вишедеценијско уређење и чување Српског војничког гробља и за несебичну љубав према ближњима и Православној цркви.

"Овај човек се деценијама бринуо о гробовима оних чије је кости његов отац Саво брижно сакупљао и похрањивао у ово свето место. Ту се родио, ту је провео сав радни вијек", рекао је патријарх Иринеј, саопштено је из СПЦ.

После Зејтинлика, патријарх је паростос служио и у оближњем селу Хортијатис, где су немачки окупатори 1944. године живе спалили стотинак мештана, предвођених свештеником, а међу њима бројне жене и децу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије