Ебола појачава инспекцијски надзор у Србији

Због еболе појачана контрола на Аеродрому "Никола Тесла". Од почетка контроле, 148 особа добило решења о обавезном здравственом надзору.

На Аеродрому "Никола Тесла" троје санитарних инспектора проверавало је особе које су допутовале у Србију. Од почетка појачане контроле, 148 особа је добило решења о обавезном здравственом надзору, јер су били у ризичним подручјима или су имали неке симптоме који могу да укажу на вирус.

Међу грађанима Србије нема много страха због вируса који је већ однео више од четири и по хиљаде живота у западноафричким земљама, али ни знања о тој тешкој и смртоносној болести.

"Од пре неколико дана ми смо увели и термо-инфрацрвено мерење, а сада свим путницима из високоризичних земаља проверавамо и температуру. Ово је у њиховом интересу, а онда и у интересу државе да спречимо вирус који је, како видимо, измакао контроли, када се у старту није добро радило", каже Миливој Стевановић, гранични санитарни инспектор.

Болест се преноси директним контактом са крвљу или телесним течностима оболелих или преминулих особа, односно могућим контаминираним предметима, али не и капљично, као код грипа.

У циљу спречавања појаве и ширења болести, отпочела је и обука коју ће проћи око 1.000 здравстевних радника.

"То смо урадили да бисмо чули још неке новине у вези са еболом, најновије епидемиолошке податке и ситуацију, али и да бисмо добили упутства како да пренесемо све ово колегама који би долазили у контакт са зараженим особама", каже епидемиолог Драгиша Митић. 

Надлежни тврде да се у Србији примењују све препоруке Светске здравствене организације, и да имамо неопходне протоколе у случају да ебола уђе у Србију.

Због добре локације, јер се налази на осам километара од аеродрома и десет од центра града, Министарство здравља је одлучило да хотел "Национал" буде карантин у случају појаве еболе у Србији. Има 65 соба и 125 кревета.

Међутим, радови на преуређењу хотелских смештаја у карантински простор још нису почели, тако да овај хотел и даље ради као хотел, и прима госте.

"Правилник о функционисању карантина постоји и у складу са тим правилником цео објекат се ставља у ту функцију, тамо ће бити искључиво здраве особе, али које су биле у контакту са сумњивим или потврђеним случајем", каже професор Драган Илић, директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Шефови дипломатија 28 земаља чланица ЕУ сутра ће у Луксембургу разговарати о сузбијању епидемије еболе у Африци. Очекује се да ће им одобрити додатну помоћ и усвојити мере да се вирус не би проширио и на Европу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије