Читај ми!

Распиривање мржње неприхватљиво

Поново инциденти у Војводини. У Новом Саду вандали су каменовали посластичарницу, а у Суботици су запаљена врата на џамији. У инцидентима није било повређених. Полиција најављује да ће сви догађаји врло брзо бити расветљени. Ухапшен је осамнаестогодишњак који је у Бечеју оштетио посластичарницу суграђанина албанске националности.

Паљевина на вратима џамије у Суботици изазвала је страх и незадововољство грађана и верника. Вандали су пред зору покушали да запале верски објекат.

"Пожар је подметнут. Ја сам фактички затекао паљевину и обавестио полицију. Не треба допустити овакве ствари, да се преко њих пређе као да се ништа није десило. Имам поверења у полицију да ће преузети све мере", каже имам Селмо Дрековић.

Пожар су угасили пролазници. Распиривање мржње за Суботичане је неприхватљиво. За градоначелника, инцидент је опасна порука у мешовитој средини.

"Очекујем да виновници буду пронађени и процесуирани, јер ће то бити порука – да ли је то била побуда у вези са неким навијачким групама, да ли је то била побуда у вези са националном нетрпељивошћу, али мора бити једна енергична порука од стране државе да се оваква дела овде у Суботици не смеју дешавати", каже градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Снимак са сигурносних камера на којем се види тренутак подметања пожара у Суботици сада је у рукама полиције.

За то време, у Новом Саду, још једном каменице. Прошле ноћи разбијен је излог посластичарнице породице Горанаца.

"После 50-60 година, то нам се никада није десило. Ово нам се први пут догађа и изненађени смо. Ипак нам није свеједно", каже власник посластичарнице Аслан Рашити.

Цигла бачена на комшијин прозор није доказ љубави према држави и граду. То поручује први човек Новог Сада.

"Ти људи живе и раде овде са нама, плаћају порез и запошљавају. Ништа нисте помогли Србији нити сте показали да волите Нови Сад. Зато држава и Нови Сад неће дозволити да се баци љага на Србију и на Нови Сад", каже градоначелник Милош Вучевић.

У полицији, кажу, имају сазнања о починиоцима и очекују скори расплет догађаја.

"Хоћемо да пошаљемо јасну поруку да полиција то неће толерисати, да ће полиција данас или наредних дана ове случајеве решити, виновнике ових догађаја привести правди", поручује директор полиције Милорад Вељовић.

Томе се нада и директор Канцеларије за Косово и Метохију. Марко Ђурић осуђује нападе на Албанце и упозорава да Срби на Косову и Метохији, који су већ изложени провокацијама и притисцима, због тога могу да буду додатно угрожени.

Ове године, Срби повратници и њихова имовина, нападнути су 11 пута. Виновници тих догађаја до данас нису откривени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије