"Руке пријатељства" за децу региона

Да за другарство нема границе показују ђаци из три основне школе на међи Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. У оквиру пројекта "Руке пријатељства" ученици из Вуковара и Орашја посетили су другаре у Вајској.

Можда их деле реке, али мостови их спајају. Прошле године у Вуковару, ђаци из Хрватске пружили су руку пријатељства вршњацима из Србије и Босне и Херцеговине. Од тада с нестрпљењем очекују нови састанак, овога пута у Вајској.

"Веома ми је драго што ће другари да виде лепоте наше војвођанске равнице", каже један ученик а други да су били сви сложни и радили су све заједно.

Током сусрета у малом бачком насељу на Дунаву, деца су уживала у поезији и сликарству, посетила су Манастир Бођани, Бачку тврђаву и језеро Провала. Била је то прилика да другари из три земље покажу како веслају у истом чамцу и да то чине у истом правцу - правцу толеранције.

"Мислимо да је то за будућност деце јако важно, учимо их толеранцији, учимо их да је важно да имају пријатеље где год да крену", каже Александра Берић из основне школе "Алекса Шантић" из Вајске.

"Ако одгојимо децу да поштују једни друге онда ће то бити зрело и једно културно друштво", каже Сунчана Доминиковић из основне школе "Орашје" из Орашја.

Деци се пружа прилика да се друже не размишљајући о границама.

"Људима мора да буде јасно да се налазимо у једном процесу који је на почетку и једно семе смо засадили и сад морамо да га негујемо да би једног дана постало слатко воће", каже Павле Мрган, творац пројекта "Руке пријатељства".

"Ти кораци су мали и нико не може очекивати да ће они бити нагли, велики и пуно значајни. Некад су они и пуно спорији него што бисмо желели и мислили, али они су сигурни и темељ да ће у будућности бити боље", каже Лидија Милетић из вуковарске школе "Драгутин Тадијановић.

Симболично, на растанку у пограничној зони пуштена су три "балона мира" у нади да ће их неко прихватити с друге стране реке. Следеће виђање заказано је за годину у Орашју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије