Читај ми!

"Доктори против корупције" критикују Агенцију

Невладина организација "Доктори против корупције" упутила је критику на рад Агенције за борбу против корупције, оцењујући да у њеном раду постоји конфликт интереса и да примењује двоструке стандарде којима се урушавају темељи правне државе.

У саопштењу те организације подсећа се да је Агенција за борбу против корупције 17. октобра предложила смену министра правде Николе Селаковића, јер сматра да је постојао конфликт интереса приликом његовог гласања за избор својих сарадника на правосудне функције.

Како се међутим наводи, лекари-узбуњивачи већ раније, јавно и документовано, указали су да постоји оправдана сумња да у деловању челника Агенције као и других организација којима је у опису задатака борба против корупције има пропуста.

Као пример наводе пројекат који су са 100.000 евра финансирали Велика Британија и Холандија, за који се сумња да је оптерећен конфликтом интереса и непотизмом.

"Упркос више наших јавних дописа никада нисмо добили одговор од агенције како у оквиру својих законских надлежности намерава да поступи у овом документованом случају сумње на конфликт интереса високих челника у оквиру саме агенције", наводи се у саопштењу.

"Масовно фабриковање реферата, извештаја, докумената, одржавање бројних конференција можда ствара илузију борбе против корупције пред донаторима, али ефекти су очито контрапродуктивни. Корупција прожима све друштвене сфере, а грађани су додатно разочарани лицемерном реториком и провидном, али зато за уске повезане групе 'експерата' лукративном симулацијом борбе против корупције", наводи се у саопштењу.

"Доктори против корупције" констатују да, док са једне стране агенција гласно прозива државну управу због конфликта интереса, истовремено са друге стране, упорно одбија да пружи одговоре на питања од велике важности за борбу против корупције.

"Такво понашање од стране челника независних институција је драстичан пример дуплих стандарда којим се урушавају темељи правне државе и представља снажан подстицај системској корупцији у Србији", наводи се у саопштењу Доктора против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије