Читај ми!

Адвокати траже помоћ владе и премијера

Представници адвокатуре обратиће се Влади Србије и премијеру, као и међународним организацијама, ради заштите интереса грађана и те професије, саопштила је Адвокатска комора Србије.

У саопштењу адвоката се наводи да је одлука да се обрате Влади донета на заједничкој седници Савета Адвокатске коморе Србије (АКС), председника свих адвокатских комора у саставу АКС и Управног одбора АКС, поводом писма Министарства правде у коме је "јасно стављено до знања да преговора нема".

АКС наводи да је одлука о протесту адвоката "донета због кршења и усвајања неуставних закона (Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о изменама и допунама закона о ванпраничном поступку...), а ради одбране уставног положаја адвокатуре који је угрожен успостављањем монопола јавних бележника и њиховог ексклузивног права да сачињавају одређене уговоре и исправе".

"Адвокатура никада није била, нити је данас против увођења јавних бележника, шта више, поздравља њихов повратак у јавни систем Србије. Увођење јавних бележника треба да буде корак напред и за адвокатуру је споран обим и врста њихових овлашћења која су дата на противуставан и противзаконит начин", наводи се у саопштењу.

Додаје се да адвокатура писмо министра правде види као најаву нечега што се није догодило од 1862.године.

"А то је могуће одузимање јавних овлашћења које би свакако било и противзаконито и противуставно и постављање губернатора адвокатури у Србији, јер адвокатура, оно што по закону представља јавна овлашћења, и за време протеста редовно обавља", наводи се у саопштењу.

Адвокатска комора сматра да је "замена теза око уништења адвокатуре очигледна - одузимањем посла адвокатима у корист јавних бележника и јавног правобранилштва и неразумни порези - јасно говоре о томе ко жели да девастира професију".

АКС оцењује да им је министар правде после састанка и упућеног писма ставио до знања да преговора нема, те је због тога донета одлука да се изабрани представници адвокатуре обрате влади и премијеру.

Министар правде Никола Селаковић позвао је раније данас АКС да стави ван снаге Упутство по ком адвокати морају да штајкују под претњом дисциплинских санкција и исклучења из адвокатуре, јер се њиме крши Устав Србије и низ закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије