Еколошка катастрофа, Лозница тражи помоћ

Руководство Лознице тражи од републичких власти да се што пре реши проблем загађења водотока. После мајских поплава, тешки метали из некадашњег рудника Столице код Крупња стигли су до Јелава у општини Лозница, где се Јадар улива у Дрину. Највећа одступања од дозвољених вредности јесу у селу Костајнику.

Испод јаловишта, Костајничка река је сива. Анализе показују да је концентрација гвожђа у њој 290 пута већа од дозвољене, а антимона 160 пута. Мештани кажу да је некада ова река служила за наводњавање, а сада у њој нема живог света.

Иако је на ушћу Јадра у Дрину, 50-ак километара од јаловишта, забележена мања концентрација тешких метала изнад дозвољене границе, забринути су и мештани Прњавора.

Потпредседник МЗ "Прњавор" Ђорђе Живковић каже да може да се поремети комплетан еко-систем у води, а самим тим и у ланцу исхране, па тако могу да оболе људи.

Изливање јаловишта почело је током мајских поплава. Због клизишта, оштећени су колектор и брана. У Фармакому, у чијем је власништву јаловиште, подсећају да је реч о елементарној непогоди и да је сада на потезу држава.

Извршна директорка концерна "Фармаком Еко-центар" Јасмина Милутиновић рекла је да су учинили све што је било до њих и што је било у могућности од тренутка када се догодила штета – од санације пута у самом месту до санације речног корита. Како је додала, обратили су се и надлежим институцијама.

Градско веће у Лозници, на чијој се територији Јадар улива у Дрину, формирало је радну групу која ће свакодневно пратити дешавања на терену.

Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић рекао је да ће у случају да се не нађе решење у скорије време – затражити пријем код председника Владе јер ту је у питању еколошка катастрофа.

Пројекат за санацију је урађен, а његова реализација требало би да кошта 143 милиона динара. Средства која су обећана на донаторској конференцији у Сарајеву, још нису стигла у лознички и крупањски крај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије