Да ли су јаловишта у Србији безбедна

Доктор Божидар Ђокић из Геолошког завода рекао је за РТС да су јаловишта распоређена у западној, централној и источној Србији и да нема разлога за страх. Треба бити опрезан и пратити стање у њима и око њих, каже Ђокић.

Да ли су јаловишта у Србији безбедна, колико их има, на која треба обратити пажњу, за РТС говори Божидар Ђокић из Геолошког завода.

После мајских поплава више хиљада кубних метара јаловине излило се због пуцања бране из рудника у Столицама. Сада је јаловина дошла и до Дрине.

Да ли то значи да су бране лоше направљене, необезбеђене?

То делом може да значи да бране нису биле обезбеђене, а с друге стране, заиста је реч о енормној количини кише која је пала и то је најнесрећнија комбинација околности.

Имамо неколико десетина јаловишта на територији Србије. Да ли је неко од њих потенцијално опасно?

Она су распоређена у западној, централној и источној Србији и не треба страховати, треба бити опрезан и пратити стање у њима и око њих, јер оно што се десило у Столицама – то клизање материјала је само један убрзан процес који се стално дешава у тим јаловиштима – да се вода процеђује кроз њих, улази у подземне воде и материјал се развејава на околне површине које су врло често пољопривредне, улази у ланац исхране.

Да ли треба да страхује Горњи Милановац? Брана Рудник чува 10 милиона тона јаловине. 

Она јесте безбедна, али мора да се перманентно прати стање на њој. Треба обратити пажњу код рудника и депонија које нису активне више година. Имали смо лоших искустава – искуство Великог мајдана и Мајданпека. 

У свету се јаловина не само одлаже него даље прерађује. Можемо ли ми то да радимо? 

Ми смо имали истраживање у вези са Великим мајданом – да се тај материјал делом користи у путоградњи, па треба у том правцу наставити истраживање како јаловина не би била опасан отпад него и корисна сировина. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије