Агенција: Не намештамо конкурсе за посао

Агенција за борбу против корупције негирала је да намешта конкурс за посао, а поводом писања појединих медија да је конкурс за попуњавање радног места сарадника у Групи за материјално - финансијске послове у Сектору за опште послове намештен.

У саопштењу Агенције за борбу против корупције достављеном Танјугу, наводи се да Агенција није намештала јавни конкурс за попуњавање радног места сарадника у Групи за материјално- финансијске послове у Сектору за опште послове.

"Агенција је поступила управо супротно - поновила је поступак да би исправила пропуст", наводи се у саопштењу Агенције а поводом писања појединих медија да је конкурс за посао намештен.

Нису тачни ни наводи о налогу Жалбене комисије и разлозима изузећа председника и члана конкурсне комисије која је започела понављање конкурсног поступка, тврде у Агенцији и објашњавају да је прва Конкурсна комисија спровела поступак провере стручних знања, вештина и способности након чега су кандидати постигли одређене резултате и изабран је кандидат са најбољим резултатом.

Након жалбе једног од кандидата на решење, Жалбена комисија Агенције донела је Решење којим је наложила првостепеном органу исправку утврђене неправилности настале приликом утврђивања доказа о потребној дужини радног искуства у струци једног од кандидата и да понови конкурсни поступак од момента прегледања пријава кандидата, односно увида у пријаве кандидата и утврђивања формалних испуњености услова за рад.

У наставку поновљеног изборног поступка новоименована Комисија поново је спровела поступак провере стручних знања, вештина и способности кандидата, а у том поступку кандидати су опет радили нове тестове, задатак за проверу рада на рачунару и одговарали на питања за усмену проверу, која се разликују од оних којима су кандидатима проверавана стручна знања и вештине у "првом" поступку што је разлог другачијих резултата које су кандидати показали у односу на "први" поступак.

Наводе и да ниједан кандидат није постигао потребан степен знања у поновљеном поступку, те је директор Агенције одлучио да прогласи неуспех јавног конкурса.

Поводом инсинуација да председник Конкурсне комисије одлучује о избору кандидата и да постоји сукоб интереса јер "фаворизује" кандидата, из Агенције подсећају да у складу са Уредбом о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање извршилачких радних места у државним органима и Правилником о попуњавању радних места у Стручној служби Агенције, директор Агенције одређује састав конкурсне комисије.

То се чини, како се додаје, у зависности од услова за рад на радном месту које се попуњава, водећи рачуна о томе да један члан буде непосредни руководилац унутрашње јединице у којој се врши попуна односно пријем.

Стога, додаје се, именовање председника Конкурсне комисије није сукоб интереса већ поштовање Уредбе и Правилника.

Из Агенције тврде и да не стоји тврдња да је то тело погрешило када је омогућило да се на јавни конкурс пријави и особа која је на основу уговора била ангажована током 2012. и 2013. године јер би искључивање пријава кандидата по том основу представљало дискриминацију учесника јавног конкурса.

Поступак пред Жалбеном комисијом је у току јер је исти кандидат уложио и другу жалбу - на Решење о проглашењу неуспеха овог јавног конкурса о чијем ће исходу јавност бити обавештена, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије