среда, 30.04.2014, 19:30 -> 19:57
Ко контролише школске пекаре и кантине?
Узрок тровања ученика ОШ "Стеван Сремац" у Борчи знаће се за неколико дана. Пропуст је отворио питање издавања школског простора, које је постало значајан извор прихода школа. Такође, није сасвим јасно ко контролише готове производе које деца користе у школским објектима.
Када директори немају новца да обезбеде креде и сапун у тоалетима, најам дела простора спортским клубовима или приватницима за отварање кантина донекле пуни касу образовних установа.
Школе су некада грађене за 1.500 до 2.000 ученика. Данас једва да имају 500, 600 ђака. У неискоришћене просторе уселиле су се теретане, књижаре, штампарије или мале пекаре.
Синдикати кажу да одлуку о издавању простора доноси школски одбор уз одобрење Републичке дирекције за имовину или локалне самоуправе, па потом и Министарства просвете, које утврђује да ли такво издавање нарушава безбедност деце и наставу.
"И ту се затвара неки круг. Тај круг је препун тајних пролаза и као у свему у Србији имамо овакве и онакве случајеве. У Србији се не зна ко шта контролише и ту настаје потпуни хаос. Апсолутно треба пооштрити систем и треба пратити токове новца", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.
Просветна инспекција тврди да је процедура строга и да није пука форманлост. Школа је дужна да распише оглас и да изабере најбољег и најповољнијег понуђача и документацију приложи надлежнима.
"Ми прикупимо докумнетацију и достављамо јавном правобраниоцу да утврди да ли је било пропуста. Не може се направити уговор без комплетне процедуре и без сагласности оснивача", каже Велимир Тмушић из Републичке просветне инспекције.
Школа Михајло Петровић Алас у Београду - имала је пекару у свом саставу, али ју је затворила.
"Опсност је да асортиман пекаре буде другачији од провобитног уговора - да почну да се продају сличице, сокови, сладоледи, што није добро", објашњава дирекорка ОШ Михајло Петровић Алас Весна Недељковић.
Различите инспекције проверавају каквог је квалитета храна коју користе ученици. Санитарна проверава хигијену у објекту, опрему и контролише здравље запослених.
"Храна која је у надлежности санитарне инспекције своди се на воду за пиће, адитиве, ензиме неживотињског порекла, дијететске производе и суплементе. Контролишемо као сировину, а колико се и на који начин то употребљава у производњи, то контролише друга инспекција. Намирнице анималног порекла - ветеринарска инспекција а биљног порекла - пољопривредна", каже начелник санитарне инспекције Зоран Панајотовић.
Међутим, у ветринарској инспекцији може се чути другачији одговор.
"Републичка ветеринарска инспекција врши контролу улазних сировина - животињског порекала, значи свежег меса, прерађевина од меса и млечних производа. Сви готови производи, дакле готова храна, су у надлежности санитарне инспекције", каже Душан Љуштина из Ветеринарске инспекције Београда.
Остаје нејасно ко контролише готове производе у школским објектима. Ипак, како смо сазнали, надлежности различитих инспекција се ипак проширују и преклапају када дође до проблема попут јучерашњег у Борчи.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар