Налазиште Винча отворено за посетиоце

Археолошко налазиште Винча и даље је угрожено али, за разлику од пре годину дана, отворено је за посетиоце, јер кров изложбеног простора више не прокишњава.

Док споменик културе од изузетног значаја чека план детаљне регулације без којег не може да конкурише за европске фондове, Дунавом се све чешће довозе туристи на место где су се Винчанци пре седам и по хиљада година бавили риболовом, пољопривредом, правили фигурине и живели у насељу које је имало улице.

У Винчи нема сувенира, а "Видовданка" и "Лејди оф Винча" као створене су за то. Нема студију изводљивости заштите налазишта, па ни план детаљне регулације.

Ипак, Музеј у Винчи сада има кров који не прокишњава и експонате који сведоче да је винчанска цивилизација имала културу становања на вишем нивоу од средњовековне и да су славили живот, а не смрт.

"Овог тренутка не може да се ради пројекат санације клизишта, док се не уради план детаљне регулације. То је мало апсурдна ситуација. Већ је урађен план детаљне регулације за мост у Винчи, ради се план детаљне регулације за депонију и онда ћемо морати ми да се прилагођавамо", каже Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда.

Од деда Панте који је чепркао и пешке носио експонате директору Народног музеја професору Милоју Васићу, који је Винчу први истраживао, па све до данас, од укупно 15 хектара површине локалитета истражен је тек око један проценат.

Кристина Пенезић, археолог, сарадник на истраживању каже да је Винча део великог међународног пројекта под руководством универзитета у Кардифу.

"Скупљамо сав органски материјал који налазимо и шаљемо на датовање радиактивним угљеником у Велику Британију и добијамо апсолутну старост у хиљадама година, тако да ћемо моћи да говоримо са великом сигурношћу колико су трајале куће и поједине фазе насељевања у Винчи", каже Пенезићева.

Кустоси Винче осмислили су како да обогате поставку. Реч је о пројекту реконструкције неолитске пећи, јер Винчанци нису имали огњишта, на којој би се посетиоцима спремала прилично разноврсна неолитска храна.

Предлог је прослеђен Министарству културе, и чека се одговор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. новембар 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом