Преминула Ружица Сокић

Српска глумица Ружица Сокић преминула је у 80. години. Играла је на сценама скоро свих београдских позоришта, а за свој филмски и позоришни рад добила је бројне награде и признања.

Филмска, позоришна и телевизијска глумица Ружица Сокић умрла је у 80. години, после дуже болести.

Ружица Сокић је рођена 14. децембра 1934. у Београду као кћерка трговца и сувласника листа Правда Петра Сокића.

Још као девојчица учествовала је у Дечјој радио-драмској групи Радио Београда, а 1958. је дипломирала глуму на Академији за позоришну уметност у Београду.

Краће време била је чланица Савременог позоришта. Убрзо прелази у Атеље 212, где ће бројним улогама открити и потврдити дар за глуму. 

Глумила је у више од 180 филмова и телевизијских серија, а њена најпознатија остварења су "Боксери иду у рај" и "Ужичка република".

Комедија "Тесна кожа" донела јој је највећу популарност, а неке од њених познијих великих улога су Таска у филму "Зона Замфирова" и кума Аница у популарној серији "Грех њене мајке".

Највеће успехе остварила је главним улогама певачице у филму "Кад будем мртав и бео" и уличарке у филму "Жута".

Упечатљиве су остале и улоге снаје Руже у "Другој Жикиној династији" и Велиборке у "Срећним људима".  

Играла је на сценама скоро свих београдских позоришта - у Народном позоришту, Звездара театру, Београдском драмском позоришту, Гардош театру, КУЛТ театру, Отвореном позоришту "Студентски град", Модерној гаражи, Позоришту "Славија".  

За свој филмски и позоришни рад добила је бројне награде и признања (на Стеријином позорју, Награда "Павле Вуисић", Статуета "Златни ћуран", Статуета "Јоаким Вујић", "Велика Жанка").

Током 2010. године објавила је књигу сећања "Страст за летењем".

Одлазак велике уметнице

Одласком Ружице Сокић, српско позориште и култура изгубили су великог уметника, сматрају њене колеге.

Сценариста и драмски писац Гордан Михић, који је написао сценарио за филм "Жута", рекао је да је смрт Сокићеве "велики губитак за српско позориште".

"Веома ми је жао. Била је сјајна глумица и велики уметник", рекао је Михић за Танјуг.

Позоришна редитељка Ивана Вујић, која је дуго и често сарађивала са Сокићевом, назвала ју је "позоришним гладијатором".

"Била је велика дива, велика позоришна и филмска глумица која је живот посветила позоришту. Била је позоришни гладијатор, живела је за позориште, волела позориште, живела у позоришту и сигурна сам да и сада на Елизејским пољима игра неку улогу", рекла је Ивана Вујић.

Глумица Неда Арнерић за Ружицу Сокић каже да је била сувише захтевна према себи и према животу.

"Ретко кад је била задовољна, знала је можда да вреди и више него што јој живот пружа, тако је бар говорила, поготово професија. А ја мислим, ако је ико имао професију којој можемо да се дивимо, испуњен живот, то је била Ружица Сокић", каже Неда Арнерић.

"Вечерас скидам шешир за глумца, скидам шешир за свога дугогодишњег партнера, за оне десетине улога које је Ружица Сокић оставила свима нама у сећању", каже глумац Милан Цаци Михаиловић.

Глумац Иван Бекјарев каже да ретко ко може да се бави глумом, а да не воли тај посао, а да је Ружица Сокић, како каже, била посебан пример, јер она је претеривала у тој љубави.

"Сад ми је заиста тешко да говорим, јер се сећам тих последњих представа које су биле недавно, где она више није могла да ради посао, једноставно болест ју је била савладала, али та жеља да одигра улогу по сваку цену, то је нешто чега ћу се сећати", каже Бекјарев.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво