Читај ми!

Велики школски час у Шумарицама

Крај споменика "Пето три" у спомен-парку "Шумарице" у Крагујевцу одржан "Велики школски час" у знак сећања на недужне ђаке и професоре стрељане у Другом светском рату. Обавеза свих нас је да се никада више не понови то што се десило 1941. године, рекао председник Томислав Николић.

У знак сећања на недужне ђаке и професоре стрељане у Другом светском рату, крај споменика "Пето три" у спомен-парку "Шумарице" у Крагујевцу, одржана је традиционална антиратна манифестација "Велики школски час". Манифестацији је присуствовао председник Србије Томислав Николић.

Николић је после "Великог часа" рекао да је обавеза свих који су на било који начин везани за Крагујевац да један дан буде посвећен том граду и да се никада више не понови то што се десило 1941. године.

"Одрастао сам у Крагујевцу уз осећања да је једног дана нестала и младост. Многи мушкарци из Крагујевца. Живео сам и сретао удовице на улици и чекао када ће деца поново преплавити Крагујевац", рекао је Николић новинарима.

Николић је истакао да му је драго што је данас у Крагујевцу и амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм, који врло добро разуме зашто је овде неопходно његово присуство.

Поводом сећања на жртве фашизма и крагујевачку трагедију изведена је поема "Човечанство нека погледа на сат", састављена од стихова из песничких књига Слободана Павићевића, књижевника из Крагујевца.

Приређивач поеме је Братислав Милановић из Крагујевца, а редитељ сценског приказа Милић Јовановић из Крагујевца.

У извођењу поеме учествовали су глумци крагујевачког Књажевско српског театра, међу којима и Предраг Обровић и Марина Перић Стојановић.

Учествовали су и глумци Студентског културног центра, рачанског позоришта и Позоришта младих "Абрашевић", Позоришне радионице Дома омладине, Прве крагујевачке гимназије, као и богослови из "Светог Јована Златоустог", студенти ФИЛУМ-а и ђаци основних школа.

У сценском приказу први пут су се чули и немачки, енглески, француски и шпански језик.

Венце крај споменика положили су представници Прве гиманзије, председник Николић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, министар спорта и омладине Вања Удовичић, ректор Универзитета у Крагујевцу Слободан Арсеновић, амбасадори Немачке, Белорусије, БиХ, Израела, представници амбасада Палестине, Румуније и Словачке, као и делегације градова пријатеља Крагујевца.

Пре манифестације служен је молебан крај хумке стрељаних ђака и професора.

Директор Спомен-музеја "21. октобар" Златко Милојевић подсетио је да је су повод за масовна стрељања у Крагујевцу били немачки губици на путу Крагујевац-Горњи Милановац.

"За једног убијеног немачког војника стељано је стотину а за рањеног 50 цивила. Страдало је и око триста деце, међу којима је најмлађи, једанаестогодишњи Драгиша Николић", рекао је Милојевић.

Незапамћен злочин

Манифестацијом "Велики школски час", Крагујевац и ове године свету је послао поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата, када су фашистичке снаге 1941. године у том граду стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије.

Немачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стрељале више хиљада цивила у знак одмазде и тај догађај се сматра једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Републике Србије у Другом светском рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, јер за толико особа располажу подацима - ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили. Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Од пре две године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестацијама током целог месеца.

Уочи Великог школског часа, традиционално, у Првој крагујевачкој гимназији која ове године обележава 180. годишњицу постојања, одржана је комеморативна академија, а у Спомен-музеју "21. октобар" мултимедијална културно-уметничка манифестација "Бдење".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво