Читај ми!

Годишњица Другог светског рата

Нападом нацистичке Немачке на Пољску 1. септембра 1939. године почео Други светски рат, највећи ратни сукоб у историји. Током шест година борби, погинуло око 50 милиона и рањено више од 35 милиона људи.

Првог септембра 1939. године почео је Други светски рат, највећи ратни сукоб у историји, окончан шест година касније сломом Немачке, Италије, Јапана и њихових савезника.

У рату у којем је учествовала 61 држава погинуло је око 50 милиона и рањено више од 35 милиона људи.

Само у Европи материјална штета је процењена на око 277,7 милијарди долара према ценама из 1938. године, а у Југославији на 46,9 милијарди долара.

Напад на Вестерплате, недалеко од Гдањска (немачки назив је био Данциг)
првог септембра у 4.45 ујутро, који је извела немачка крстарица "Шлезвиг Холштајн", сматра се званичним почетком Другог светског рата.

Паралелно, немачки "Луфтвафе" започео је бомбардовање варошице Веилун.

У то време то је била гранична зона. Само у том месту првог дана рата погинуло је скоро две хиљаде људи, а 70 одсто града је уништено.

Иако је Немачка безусловну капитулацију након готово шестогодишњег рата потписала 9. маја 1945. године, чиме су окончана ратна дејства у Европи, на рат Пацифику је потрајао још месецима, до коначне капитулације Јапана 2. септембра 1945. године.

Предаја Јапана убрзана је атомским нападима на Хирошиму и Нагасаки 6. односно 8. августа 1945. године, чиме је Јапан доведен у безизлазан положај.

На територији Југославије коначни отпор појединих окупаторских јединица сломљен је 15. маја.

Други светски рат, изазван настојањем Немачке, Италије и Јапана да изврше нову поделу света, донео је неизмерна страдања и жртве и злочине огромних размера, попут масовних ликвидација цивила, највише Јевреја (чак шест милиона) Срба, Пољака, Руса, а на Далеком истоку Кинеза.

Преломни моменат у Европи био је напад Немачке на Совјетски Савез 22. јуна 1941. године, који ће се након почетних успеха већ на самом крају 1941. године претворити у поступно одступање Немаца.

Коначно, после пораза Немаца код Стаљинграда почетком фебруара 1943. године, започело је одступање Немачке окончано маја 1945. године потпуним поразом.

На Пацифику, напад Јапана на америчку пацифичку флоту у луци Перл Харбур на Хавајима 7. децембра 1941. године био је повод за отворени улазак САД-а у рат, што ће се окончати потпуним сломом Јапана, а тиме и крајем светског рата 2. септембра 1945. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије