Читај ми!

Нова школска година, старе навике

У нову школску годину креће мање ђака, па ће бити и мањи број одељења. И ове године очекује се исти наставни програм. Новине доноси нови Закон о основном образовању и васпитању.

Предстојећа школска година почиње са мање ђака и мање одељења, и новим Закон о основном образовању и васпитању. Ове године у први разред креће скоро исти број првака као и претходних година - око 70.700.

Они који још немају школског искуства радују се игри док старији основци знају да је сваке године све теже.

"Волео да упознам много разних другара и да се играм са њима и волим матетматику", прича један београдски основац.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић поручује да се и ове школске године очекује потпуно исти наставни програм.

"Једна од одредница закона која је остала на основу старог закона је да остаје исти број часова, исти фонда часова са оним додацима обавезних и изборних предмета", каже Антонијевић.

Неки родитељи сматрају да би и постојеће градиво могло да буде лакше.

"Имам двоје деце и иду у основну школу, прилично су оптерећени и волела бих да им се олакша то градиво", каже једна мајка из Новог Пазара.

Новине ипак доноси нови Закон о основном образовању и васпитању. Од ове године школе ће поново моћи да отварају школске кухиње у сарадњи са локалном самоуправом.

Директор ОШ "Свети Сава" Београд Дејан Станковић објашњава да је закон увео новину у оцењивању, па се сада захтева мањи број оцена за предмете са једним часом недељно.

"Сада је добољно барем две оцене имати. А новина је да рецимо одељења не могу да имају више од тридесет ученика", додаје Станковић.

Надлежни не очекују затварње школа због све мање ђака. Штавише, отвараће се нове. У Новом Пазару ће ускоро почети да раде две основне школе, па деца неће више похађати наставу у три смене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије