Читај ми!

Ђилас: Малолетници кући после 23 часа

Млађи од 18 година можда ускоро неће моћи да седе у београдским кафићима после 23 часа, након нове инцијативе градоначелника Драгана Ђиласа. Предлог је да малолетницима после 23 часа буде забрањен приступ угоститељском објектима у којима се служе алкохолна пића и пива, без пратње једног од родитеља или старатеља.

Градоначелник Београда Драган Ђилас упутио је Министарству спољне и унутрашње трговине иницијативу за измене Закона о заштити потрошача, према којој млађи од 18 година не могу да бораве у локалима који служе алкохол након 23 сата, речено је Танјугу у кабинету градоначелника.

Изменама тог закона предложе се да млађима од 18 година буде забрањен приступ након 23 сата без пратње једног од родитеља или старатеља угоститељском објектима за исхрану и пиће у којима се служе алкохолна пића и пива.

Предложе се да у локалима након тог времена не смеју да буду присутне особе млађе од 18 година, а да уколико постоји сумња да је гост малолетан угоститељ није обавезан да му омогући да уђе у објекат док не покаже важећи документ и тако се увери у његове године.

С обзиром на то да угоститељ нема право да било кога легитимише, он није дужан да услужи посетиоца уколико сумња да има мање од 18 година све док му потрошач својевољно не омогући увид у важећу личну карту, пасош или возачку дозволу.

У иницијативи, коју је Ђилас упутио министру трговине Расиму Љајићу, наводи се да је Град Београд, у складу са својим надлежностима, размототрио Нацрт измена и допуна Закона о заштити потрошача и, у складу с тим, упутио ту иницијативу с молбом да се она размотри, с обзиром на то да је јавна расправа о изменама тог закона у току.

У образложењу предложених измена, Град Београд је подсетио да се локална самоуправа преко својих органа стара о развоју и унапређењу угоститељства, занатства и трговине, уређује радно време, места на којима се могу обављати одређене делатности, као и да Скупштина града у складу са законом доноси прописе и друге акте којима се, поред осталог, уређују комунални ред, јавни ред и мир, заштита живота, здравља и безбедности грађана, а посебно младих.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије