Оштра критика Законика о кривичном поступку

Законик о кривичном поступку, који почиње да се примењује 1. октобра, пун грубих грешака и противуставности, оценио професор Правног факултета Милан Шкулић. Законик ће морати битно да се мења, рекао Шкулић.

Професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић оценио је да је Законик о кривичном поступку, који почиње да се примењује 1. октобра, пун грубих грешака и противуставности.

"Мислим да ће пре или касније Законик морати битно да се мења потпуно новим закоником о кривичном поступку", рекао је Шкулић, који је заједно са замеником републичког тужиоца Гораном Илићем написао Водич за примену новог Законика.

"Колега Илић и ја смо жестоко критиковали овај законски текст још као нацрт, а касније и као законик, а приручник служи да се Законик, какав-такав, примени што боље. Увек важи правило 'Строг закон, ипак закон' и 'Лош закон, ипак закон'", рекао је Шкулић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа, међутим, да је садашње Министарство правде наследило тај законик и покушало да га промени, али тај пројекат није до краја завршен.

"Министарство је оценило да би сувише велике промене могле потпуно да дезавуишу Законик. Идеја је била да се покуша са применом овог законика и да пракса покаже да ли се он може применити", рекао је Шкулић, који је уверен да без великих промена тешко може да заживи.

Шкулић је истакао да нови Законик о кривичном поступку, супротно Уставу, искључује суд у кривичном поступку и доказе, мање-више, поверава странкама. "То је потенцијално добро само за богате окривљене, а за највећи број грађана то је веома лоше", упозорава Шкулић.

Када је реч о јавно-тужилачкој истрази, професор Правног факултета каже да је код нас његова концепција погрешна.

"Током примене старог Законика двојица истражних судија имала три, четири пута више истрага него цело Тужилаштво за организовани криминал. То чак није ни ефикасно и скупо је као решење", наводи Шкулић.

Шкулић је подсетио и на недавну аферу у којој је полиција без одлуке суда прибављала телефонске листинге највиших државних функционера.

"Тако нешто је омогућено овим закоником. Та крупна противуставност постоји у Законику и никоме још не пада напамет да то промени", истакао је Шкулић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара