Читај ми!

Електронске књижице од 2016. године?

Министарство ће предложити да се рок за увођење електронских књижица помери на 2016. или 2017. годину, каже министарка здравља. Заштитиник грађана Саша Јанковић каже да поштовање закона није спорно, али пита да ли је сада неопходан тако скуп пројекат.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће то министарство предложити измене Закона о здравственом осигурању, којим ће рок за увођење здравствених електронских књижица бити пролонгиран до 2016. или 2017. године.

"Министарство неће бежати од тога да предложи измене, да се рокови са 2014. године помере на 2016, или 2017. годину, а да се обавежемо да они који се налазе у најтежем материјалном положају, њих око 1,2 милиона, добију бесплатно здравствене електронске књижице", рекла је Ђукић Дејановић на седници Одбора за здравље Скупштине Србије.

Министарка је навела да је те измене потребно донети у овој години, али у овом тренутку није могла да прецизира када ће то тачно бити.

Указујући да се закон мора поштовати, рекла је да је некада такође потребно уважити реалност па и то да је приликом доношења закона нека чињеница пренебрегнута или су се околности промениле.

"Закон се мора примењивати, а његова примењивост сада ни физички ни материјално није могућа, јер сви грађани не могу до 2014. године издвојити по 500 динара, а цена је већ одређена", рекла је министарка и образложила да ће се због тога закон мењати.

"Ићи ће се на измене Закона о здравственом осигурању како би био уподобљен са логиком и реалношћу и аргументима који су проистекли од свих добронамерних сугестија које имамо. и од заштитника грађана и повереника и директорке Агенције за борбу против корупције", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је поновила да ће у прелазном периоду важити и папирне и електронске здравствене књижице.

Седници Одбора за здравље присутстовали су омбудсман Саша Јанковић, повереник Родољуб Шабић, представници РФЗО-а, као и представници стручне јавности.

Поштовање закона неспорно

Јанковић је рекао да није спорно поштовање закона, али је да је питање да ли је у овом тренутку неопходно ући у пројекат који ће коштати 20 до 30 милиона евра.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић рекао је на седници да је обавеза РФЗО-а да спроводи закон, иако он има одређене слабости, и да његову примену нико не би требало да спречава.

"Ако се донесе закон, онда постоји неспоран друштвени интерес. Не инсистира РФЗО на сповођењу, он је задужен за то и нисам ја из личне бахатости рекао да морам да спроводим овај закон, то обавезује Фонд као институцију", рекао је Бабић.

Председник скупштинског Одбора за здравље Душан Милисављевић рекао је да очекује да Министарство здравља пошаље измене закона до краја септембра и оценио да грађани неће добити бољу здравствену заштиту и осигурање ако буду имали електронске књижице.

Упитао и ко је платио 1,2 милиона већ урађених електронских здравствених књижица и одредио да цена једне буде 500 динара, на шта му је посланик СНС-а Предраг Мијатовић одговорио да нико до сад није платио штампање, а да је цену одредила Влада Србије.

Посланица ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да увођење електронске картице има своје предности, али да треба водити рачуна о приоритетима за грађане.

Оптужбе на рачун омбудсмана

Седницу је обележила и полемика заштитника грађана и посланика СНС-а Предрага Мијатовића, који је омбудсмана оптужио да је политизован и да ради у корист Демократске странке.

Мијатовић је заштитника грађана упитао зашто није пре две године, кад је Закон усвојен, стао у одбрану грађана, наводећи да је свака дискусија о увођењу електронских књижица илузорна, јер је политички маркетинг "развлашћене ДС" која поново хоће власт.

Јанковић је одговорио да му се за шест година рада никад није десило да буде оптужен за политички маркетинг и да су оптужбе посланика СНС-а највећи ударац на институцију заштитника грађана, али и доказ колико су носиоци политичке власти спремни да прихвате став независне институције.

Мијатовићу је поручио да, ако заиста верује у своје оптужбе, поднесе захтев за његово разрешње на шта је посланик СНС-а одговорио да ће о разрешњу омбудсмана "одлучивати органи странке".

Повереник Родољуб Шабић рекао је да није добро "увлачити" независна тела у политичке полемике и додао да "се не сећа да је Јанковић икад водио рачуна да ли је ова или она странка на власти".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара