Међународни дан младих

У Србији и свету обележава се Међународни дан младих. Централна манифестација у нашој земљи биће у Бањи Ковиљачи и имаће за циљ да укаже на важност омладинског активизма. Млади су будућност и најважнији потенцијал Србије, поручио премијер Дачић.

У Србији се обележава Међународни дан младих, а централну манифестацију под слоганом "Активирај се и ти" у Бањи Ковиљачи отвориће државни секретар за омладину Ненад Боровчанин.

У свету тема обележавања Међународног дана биће "Млади и миграције". На тај начин организатори желе да укажу на значај миграција за развој друштва и заједнице у целини, али и да упозоре и на евентуалне ризике - дискриминацију и израбљивање.

"Обележавање Међународног дана младих треба да подигне свест о могућностима и ризицима повезаним са миграцијом младих, омогући размену знања и информација које произлазе из истраживања и анализа. Један од циљева је и укључивање младих у расправе о њиховим искуствима на пољу миграција", наводи се на сајту УН.

На сајту је указано и да је 2010. године у свету било 27 млиона младих који су постали мигранти.

На Међународни дан младих, широм света истичу се вештине, знања и спремности младих да активно помогну заједници у којој живе, а државне институције и невладине организације скрећу пажњу на проблеме положаја омладине у друштву.

Генерална скупштина УН одобрила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи Међународним даном младих.

У Србији се тај дан обележава од 2007. године када је основано Министарство омладине и спорта.

Дана младих биће обележен низом манифестација, у којима ће учествовати бројна удружења и волонтерске групе.

Министарство омладине и спорта ће у Бањи Ковиљачи заједно са домаћином, партнерима и младима из Мачванског округа, организовати манифестацију под слоганом "Активирај се и ти", како би указале на важност омладинског активизма.

У оквиру програма биће приказане и активности Фонда за младе таленте Србије, Центра за каријерно вођење и саветовање, активности Канцеларија за младе и програма који подстиче активизам и волонтеризам међу младима "Млади су закон".

Манифестацију ће пратити забавни програм у коме ће учествовати и посетиоци манифестације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара