Читај ми!

Гуча, крај седмодневне феште

Концертом Горана Бреговића стављена тачка на 53. Сабор трубача у Гучи. Према првим проценама, престоницу трубе ове године посетило је око 400.000 хиљада гостију за седам дана. Победници такмичења последњег дана наступили на поподневном концерту у центру Гуче.

Гучом је ове године продефиловало 400.000 сабораша за седам дана, колико је трајала манифестација, показују прве процене.

На отварању сабора, домаћин и песник Добрица Ерић рекао је да труба из Гуче не позива на рат и бојеве, већ на весеље и радост. Сабораши су добро схватили позив, па је у варошици до последњег дана Сабора владала узаврела атмосфера.

Трубе су се чуле на све стране, играло се и певало упркос високим температурама, а посетиоци су пуни утисака.

Уз овације публике проглашени су најбољи трубачи. Прва труба 53. Сабора трубача је Кристијан Азировић из Бојника, а част и титулу најбољег оркестара понео је оркестар Екрема Мамутовића из Врања.

За главне саборске награде такмичило се 16 оркестара из Србије и 10 иностраних. Оркестри из западне Србије ове године су бојкотовали надметање незадовољни новим пропозицијама такмичења и доделом награда.

Према речима организатора, то није умањило квалитет такмичења и конкуренција је упркос свему била јака.

Победници су и последњег дана славили и свирали на поподневном концерту у центру Гуче.

Осим такмичарског дела програма, публику су привукли и концерти и друге врсте културно уметничких програма.

Трубачка будилица улицама Гуче позивала је сабораше на дефиле, народни вишебој, на такмичење за избор најлепше народне ношње и остале програме.

Богат пратећи програм 

У варошици су се чуле и традиционалне здравице, на тезгама се могла наћи роба домаће радиности, а странци су највише куповали опанке, шајкаче и панталоне.

Престоницу трубе посетио је и српски премијер Ивица Дачић. Поручио је да би волео када би у свет о Србији ишле само лепе слике, као ова из Гуче, јер је је сабор трубача годинама најпознатији и најуспешнији српски бренд.

Сабор је ове године обезбеђивало око 900 полицајаца. Када је реч о инцидентима, осим енглеског држављанина који је пао с моста у реку Бјелицу и задобио тешке телесне повреде, већих инцидената није било.

Осталим саборашима није била потребна медицинска помоћ, осим мањих здравствених проблема изазваних врућином.

Домаћин Добрица Ерић рекао је да би Сабор у Гучи требало да траје месец дана. Многи сабораши су изгледа сагласни са његовом идејом, јер кажу да нису уморни, и да би овако могли и до наредног сабора.

Ипак, упркос томе што је ове године је ове године Гучу посетило више странаца и новинара, угоститељи кажу да су зарадили мање пара, а у наредним данима биће познати презизнији подаци.

Када оду сабораши, у варошици ће сабирати утиске и почети припреме за следећу годину, када фешта поново почети химном манифестације "Са Овчара и Каблара, крај споменика трубачу. 

Први сабор у Гучи одржан је 1961. године, у црквеној порти. Током више од пола века, колико се ова манифестација одржава, престоницу трубе је посетило око 16 милиона домаћих и страних гостију из више од 80 земље са свих континената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара