Читај ми!

Живот са новом јетром

Драгана Тмушић Ђаковић којој је урађена трансплантација јетре добро се осећа а у озбиљније планове, што се тиче проширења породице, кренуће када прође годину дана. Саша Милошевић дошао је у РТС да би показао да је операција успела.

Трансплантације јетре раде се у Клиничком центру Србије и на Војномедицинској академији. Недавно, уз подршку колега из загребачке болнице "Меркур", програм пресађивања јетре увео је и београдски Ургентни центар.

Драгана Тмушић Ђаковић има 28 година, а јетра јој од 13. прави проблеме. Дијагноза аутоимуни хепатитис тип два, после чега је наступила цироза јетре. Трансплантација је била неизбежна, урађена у минут до 12.

"У првих годину дана, човек мора да буде на опрезу због вируса, да се прилагоди организам, да прихвати у потпуности, прихватио је, што је најбоље од свега. Другачија је исхрана, кретање, донекле сам успорена. Ја бих одједном све али не могу", прича Драгана. 

На контроле иде сваки други-трећи дан. Под будним је оком и целе породице. Каже, још је рано да прави планове, али чим се потпуно опорави, креће у промоцију трансплантације.

Драгана каже да ће кренути у озбиљније планове што се тиче проширења породице када прође годину дана.

Пре месец и по, у Ургентном центру јетра је пресађена и Саши Милошевићу. Да би показао како напредује опоравак, дошао је до телевизије.

"Осећам се одлично, тако да могу да кажем да је трансплантација успела и веома сам задовољан српским и хрватским тимом који су одрадили трансплантацију", каже Саша Милошевић. Саша може да плива, вози бицикл, шета...    

Нема прецизних података о томе колико грађана чека бубрег, јетру, срце, плућа, рожњачу. Претпоставља се да их је више од две хиљаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара