Преминуо редитељ Дејан Косановић

Дејан Косановић, редитељ документарних филмова и историчар филма преминуо у 83. години живота. Реализовао је више од 30 документарних филмова и више од 200 телевизијских документарних филмова, репортажа и емисија за РТС.

Истакнути редитељ документарних филмова и историчар филма Дејан Косановић преминуо је у Београду, у 83. години живота.

Косановић је рођен у Београду 1930. године. Дипломирао је режију на Академији за позоришну уметност 1952. године. Предавао је Организацију филмске производње на Факултету драмских уметности у Београду, где је и пензионисан 1995, као редовни професор.

Као редитељ и сценариста документарних и краткометражних филмова реализовао је више од 30 документарних филмова и више од 200 телевизијских документарних филмова, репортажа и емисија за РТС, Телевизију Београд и Телевизију Нови Сад, за америчку Еј-Би-Си и француску ОРТФ телевизију.

Косановић се интензивно бавио историјом филма, посебно почетног периода развоја кинематографије на југословенским просторима и у тој области је докторирао 1983. године.

Деценијама је био стални сарадник Југословенске кинотеке и одличан познавалац домаћег филмског наслеђа. У великом броју својих документарних филмова и телевизијских емисија ревитализовао је и користио архивску филмску грађу.

Објавио је 13 књига из области историје филма на српском, италијанском, енглеском и француском језику и велики број стручних студија и чланака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара