Рад свих начелника полиције на провери

МУП ће проверити рад свих начелника полицијских управа у Србији, па и начелника Полицијске управе Београд Стевана Бјелића, рекао државни секретар Вања Вукић. Стање у Жандармерији редовно и никада није било никаквих проблема, каже Вукић.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Вања Вукић најавио је да ће бити проверен рад начелника свих полицијских управа у Србији, па и начелника Полицијске управе Београд Стевана Бјелића, за кога медији наводе да ће ускоро бити смењен.

"Сектор унутрашње контроле професионално ради свој посао. Што се тиче смене начелника Бјелића и не само њега, већ свих руководилаца организационих јединица у МУП-у, о томе ће се расправљати у наредном периоду. Неке промене су већ почеле", рекао је Вукић у интервјуу агенцији Бета.

Међу разлозима за смену Бјелића су, како преносе медији, и повећање броја кривичних дела у Београду, непотизам, сумњив начина стицања имовине.

У наредном периоду биће формирана комисија од представника Дирекције полиције, кабинета министра и других организационих јединица која ће контролисати рад начелника, рекао је Вукић и додао да ће он лично са колегама из Дирекције обићи неке полицијске управе, међу којима и управу Београду, да види који су проблеми у функционисању.

"МУП је велики систем. Огроман број људи, то је жив организам и промене се дешавају свакодневно на различитим нивоима, само што се неке промене медијски пропрате а неке не", нагласио је државни секретар.

Вукић је очекује да ће до краја августа бити именован и начелник полицијске управе Нови Сад.

"Претпостављам да ће до краја овог месеца бити именован нови начелник Полицијске управе Нови Сад у договору министра Дачића и директора полиције Вељовића", каже Вукић.

На питање како је могуће да тај град три и по године нема начелника полицијске управе, Вукић је рекао да је у Новом Саду ситуација другачија него у Нишу, где такође дуго није било начелника полицијске управе.

"Постоји разлика између управа у Новом Саду и Нишу. У Нишу није постојао ни заменик начелника, ни начелници организационих јединица. У Новом Саду је ситуација другачија. У Новом Саду постоји заменик начелника Полицијске управе који обавља послове начелника", рекао је Вукић.

Нови Сад безбедан

Вукић је оценио да је ситуација у Новом Саду безбедна и да је тај град проглашен за један од најбезбеднијих у Европи. 

Упитан када ће Нови Сад добити још 80 полицајаца, колико их недостаје у том граду, Вукић је рекао да МУП спроводи курсеве за поједине делове Србија, као што су Нови Пазар, Пријепоље, Београд.

"Спровели смо курс за нове полицајце за Полицијску управу Нови Сад и на тај начин ћемо једним делом попунити оне полицајце који недостају Новом Саду", рекао је Вукић.

На питање шта мисли о захтеву неких странака да се оснује полицијска управа Војводине, Вукић каже да за тим нема потребе. 

"Мислим да за тим нема потребе. Полицијске управе у Војводини функционишу како треба са мањим или већим проблемима који не угрожавају безбедност грађана", објаснио је Вања Вукић.

Он је подсетио да је почетком године разговарао са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором о безбедносној ситуацији у Војоводини, посебно о општини Темерин где је било етнички мотивисаних туча.

"На том састанку смо се договорили око неких мера у Темерину. Увели смо појачане патроле у Темерину и од тог тренутка није забележен ниједан инцидент те врсте", додао је Вукић.

Стање у Жандармерији редовно

Коментаришући стање у Жандармерији после смене Братислава Дикића и постављења Миленка Божовића за новог команданта, Вукић је рекао да је стање у тој јединици редовно и да никада није ни било никаквих проблема.

Према његовим речима, Сектор унутрашње контроле још није завршио извештај о наводно криминалним активностима Жандармерије у Нишу.

"На крају ће Сектор унутрашње контроле предложити одређене мере које треба да се спроведу или не спроведу против припадника Жандармерије, али тек онда када предмет буде завршен, односно када извештај буде комплетиран", истакао је Вукић.

На питање докле се стигло у случају одбеглог нарко боса Дарка Шарића, будући да су почетком године премијер и први потпредседник Владе рекли да очекују да ће Шарић бити ухапшен у првој половини ове године, Вукић је рекао да МУП ради на том случају.

"Такође, надамо се да ћемо врло брзо привести правди не само Дарка Шарића већ и све оне који су починили било које кривично дело на територији Србије. Ми се трудимо и у комуникацији смо са осталим службама и колегама из региона и Европе", рекао је Вукић.

Оценивши да је стандард запослених у МУП-у веома низак, Вукић је рекао да се министар изборио да до краја године остане социјална помоћ од 10.000 динара коју примају припадници МУП-а.

"Нажалост, то је социјална помоћ, јер је стандард запослених веома низак у односу на посао који обављају. Ми ћемо се трудити да тих 10.000 на неки начин уградимо у плату и тако побољшамо социјални положај запослених у МУП", каже Вукић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара