Читај ми!

Продаја алкохола ноћу, за и против

Трговци се од почетка противе одлуци о забрани продаје алкохола ноћу у поједним градовима у Србији. Осим пада промета током ноћи и до 30 одсто, продавци се суочавају и са озбиљним претњама. Различита мишљења о ефектима забране продаје алкохола.

Неке продавнице у Београду и другим градовима у Србији продају алкохол ноћу, упркос забрани, показала је недавна инспекција Комуналне полиције. Појединци то раде због зараде, али има и оних који не желе да се расправљају са купцима.

Трговци се од почетка противе тој одлуци. Осим пада промета током ноћи и до 30 одсто, продавци се суочавају и са озбиљним претњама.

"Потрошач захтева да му се да алкохол, некад се служи и физички, физичком силом, тако да ми покушавамо да решимо то речима, ако не може ми позовемо полицију", каже продавац Душан Лазић.

Према подацима полиције, број прекршаја који су починили малолетници у периоду док је претходна одлука о забрани алкхолних пића била на снази, мањи је скоро за један одсто у односу на првих седам месеци ове године када та одлука није примењивана.

С друге стране, број саобраћајних незгода под утицајем алкохола мањи је него протекле године.

У Зрењанину се алкохол може куповати до 23 часа, а неретко се праве и залихе.

"Као и сваки лек, овај лек има неке своје контра ефекте који се огледају у томе да у 22:45 или у 22:30 се купе мало веће количине алкохола у трговинама и трафикама, међутим то је нешто што не можемо да спречимо. Битно је да нема опијања после поноћи, после два сата, у три ујутру, то су неке ствари које смо покушали и имам утисак да смо успели да спречимо", каже начелник Комуналне полиције Зрењанин Игор Виријевић.  

И у престоници су задовољни ефектима ове забране која је на снази већ више од месец дана.

Члан Градског већа града Београда Милан Поповић каже да се Град Београд определио да ту материју уређује на овај начин, како каже, не да уведе прохибицију, не да забрани точење алкохола уопште него само да том малом контролном мером спусти ниво броја алкохолисаних особа, посебно младих.

Стручњаци сматрају да овакве мере, ипак, не могу значајније да реше проблем алкохолизма у Србији, јер се из године у годину на лечење јавља константан број пацијената. Директорка Специјалне болнице за болести зависности др Јасна Дараган Савељић не верује у то да било која административна мера може да смањи број алкохоличара и алкохолизам у нашој земљи.

"То је пракса показала у осталим земљама света, али може да помогне да се смање инцидентне ситуације нарочито кад су питању млади који пију на мах, одлучују се у тренутку да набаве пиће или да додају количину пића", каже докторка Савељић.

Продаја алкохола законом је регулисана у многим земљама. У Русији је почетком године законом забрањена продаја алкохола током ноћи, али и рекламирање алкохолних пића чак и на интернету.

Председник Русије Владимир Путин ипак је одлучио да пред Светско првенство 2018. године у тој земљи промени правила и допусти продају алкохола на спортским догађајима.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара