Читај ми!

У ишчекивању освежења

Пред крај тропског таласа, Ћуприја била најтоплије место у Србији где је измерено 39 степени. У Београду, Ваљеву и Великом Градишту било је 37 у хладу. Најпријатније, са 23 степена, било је на Копаонику.

Крај тропског таласа са нестрпљењем очекују грађани Ћуприје, који је са 39 степени био најтоплије место у Србији. Нешто нижа температура, 37 у хладу, измерена је у Београду, Ваљеву и Великом Градишту. Онима који су на Копаонику, уживали су у пријатних 23 степени.

Док се у хладу жива на термометру пела ка 40. подељку, на бетону нико није ни покушавао да је мери. Без задржавања и без гужви у Београду. На сунце је излазио само ко мора.

Сладолоџија Мирко Мирковић каже да му на овој врућини смета само то што се сладолед купује мање него претходних година.

На врућини нема губљења времена, посебно тамо где је температура неколико степени виша од оне која се мери на Кошутњаку. Путари су у Земуну измерили око 40 степени.

"Мало паузе да се охладимо, и машине и ми. Што више воде, чешће паузе. Два до три сата рада па пауза, а да ради се мора", каже радник Раца Ристић.

Препорука Владе, је да се не ради од 11 до 16 часова на отвореном ако је топлије од 36 степени. Уколико није могуће прекинути рад, радницима треба обезбедити веће количине воде, хлад и чешће одморе. Таква препорука се односи и на рад у затвореном ако је у питању тежак физички рад.

Путари праве паузе и избегавају да раде у најтоплијем делу дана у складу с препоруком, а с друге стране за раднике катастра непокретности оваква препорука значи крај радног времена у 13 часова.

Врућине су засметале и радницима у Општини Палилула који су јуче и данас своје радно време скратли за два сата.

Нишлије су очигледно спремно дочекале данашњи дан. На градском тргу у складу с препорукама лекара, тек понеки пролазник.

Ништа лакше није било ни Лозничанима, који кажу да се расхалђују умивањем.

Висока температура узрокује и нижи водостај. На Морави се ниво приближио биолошком минимуму, што су приметили и купачи.

Београђани који знају, а имају времена или краће радно време, од врућине беже у Јаково. 25 километара од центра престонице, освежење за свачији укус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије