Читај ми!

РРА није доделио националну фреквенцију

Није додељена национална телевизијска фреквенција бивше ТВ "Авала". РРА ће расписати нови конкурс за доделу фреквенције. Верујемо да смо донели одлуку у интересу грађана Србије, рекао председник Савета РРА. НУНС поздравља одлуку.

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) није данас доделио националну телевизијску фреквенцију која је остала упражњена гашењем ТВ Авале.

Како је саопштено након седнице Савета, која је била затворена за јавност, РРА ће расписати нови конкурс за доделу националне ТВ фреквенције.

Председник Савета владика Порфирије рекао је новинарима да је за доделу фреквенције било потребно пет гласова, а да је за ТВ Нову гласало два, а за Коперникус три члана Савета.

Према његовим речима, четири члана савета РРА су сматрала да ниједан од пријављених кандидата неће бити у стању да задовољи потребе јавности.

"Верујемо да смо донели одлуку која је у интересу грађана Србије", рекао је Порфирије.

Владика Порфирије је рекао да кашњење дигитализације ни на који начин није утицало на данашњу одлуку РРА, мада је дигитализација један од важних тема за Савет.

"Поступали смо по закону, а онај ко може да донесе одлуку да ли ће ова фреквенција ићи у дигитализацију или не ни у ком случају није Савет РРА него управо Министарство телекомуникација на чијем челу је Расим Љајић", рекао је владика Порфирије, наводећи да је Љајић тај код кога су и "нож и погача" када је у питању дигитализација.

Министар Љајић рекао је раније да би слободну фреквенцију било рационалније користити за процес дигитализације, јер би држава од тога имала значајне финансијске и сваке друге користи.

Поздрављајући данашњу одлуку Савета РРА, Независно удружење новинара Србије позвало је Министарство телекомуникација да предложи Влади да се једина слободна национална телевизијска фреквенција уступи за дигитализацију.

НУНС сматра да је телевизијски спектар на националном нивоу преобиман и да пету комерцијалну фреквенцију не треба поново додељивати, наводи се у саопштењу.

Нови конкурс

У случају да нико од кандидата не добије довољан број гласова за дозволу, каже Порфирије, Савет РРА је дужан да у законском року распише нови конкурс.

Извршни директор Савета РРА Драган Лукић каже да је расписивање новог конкурса за доделу националне фреквенције одређен техничким разлозима који се односе на припрему читаве процедура и да је то поступак који захтева извесно време.

Владика Порфирије рекао је да ТВ Нова и ТВ Коперникус могу поново да се пријаве на нови конкурс.

Навео је да је Савет РРА требало да одлучи о додели фреквенције још 9. јула, али да је сваки пут после дуже расправе, размене мишљења и аргумената та одлука одлагана до данас са чврстом намером да ће то тело донети одлуку која је у интересу грађана.

Савет РРА је на седници у среду, за када је испрва била најављена та одлука, проценио да је потребно додатно анализирати документацију коју су приложила два кандидата: ТВ Нова и ТВ Коперникус Свет плус 3.

Коначни законски рок за доделу ове фреквенције је 19. август.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара