Читај ми!

Београду недостаје сто хранитељских породица

Направљен је велики напредак када је реч о пријему деце у хранитељске породице, па сада у 4.000 породица живи око 5.500 малишана. Ипак у Београду недостаје још око 100 породица хранитеља, a предрасуде о ромској или деци ометеној у развоју још увек су проблем.

Око пет и по хиљада деце смештено је у 4.000 хранитељских породица. У Београду недостаје још око 100 породица да би сва деца без родитељског старања имала одговарајући смештај. Добро је што се повећава број оних који примају децу различитог етничког порекла и болесне малишане.

Док се многе породице опредељују да имају једно дете Нада Тот из Сивца је одгајивши четворицу синова одлучила да као хранитељ подигне још четворо деце. Пре десет година у њен дом су стигла браћа Петар и Данило, а две године касније њихове сестре, близнакиње Миљана и Биљана.

"Волела бих да остану са мном, уствари волела бих да имају свој кров над главом свој посао да се снађу у животу да нису проблематични и да нису на улици", каже Нада Тот, хранитељица.

Хранитељство је привремени облик заштите и траје до разрешења неповољне ситуације у биолошкој породици. Када криза траје дуже деца остају у хранитељским породицама до завршетка школовања и потпуног осамостаљивања.

"Наше искуство је показало да је хранитељски смештај један од веома успешних облика заштите. Ми редовно контакторамо са хранитељским породицама, обилазимо децу на породичном смештају имамо периодичне планове услуга, све што правилник о хранитељкству предвиђа. Мислим да имамо лепе резултате", каже Милица Лалић из Центра за социјални рад у Кули.

Хранитељи за свој рад и све потебе детета примају месечну накнаду, плаћено им је пензионо и социјално осигурање. Ипак у Београду стотину деце чека на смештај у хранитељским породицама

"Оно што је проблем је збрињавање деце ометене у развоју и ромске деце, али и ту има помака", каже Добрила Грујић директорка Центра за породични смештај деце и омладине.

У нашој земљи постоје четири центра за породични смештај деце, у Београду, Нишу, Крагујевцу и Ћуприји. Повећање броја хранитељских породица захтева и више центара који би могли да подржавају рад хранитељске породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара