Читај ми!

Зајача, пад нивоа олова у крви код деце

Ниво олова у крви код деце из Зајаче, Пасковца и Горње Борине смањен за 62 одсто, док је код једног детета дошло до повећања, рекао обраћајући се родитељима директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић.

Директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић рекао је обраћајући се родитељима да је ниво олова у крви код деце из Зајаче, Пасковца и Горње Борине смањен за 62 одсто, док је код једног детета дошло до повећања.

Према његовим речима, на територији места Зајача које је и најугроженије, узет је узорак крви 74 деце узраста од годину дана до 16 година, од којих је 53 радило налазе и прошле године, а просек умањења нивоа олова у крви је око 35 одсто.

Илић је рекао да, према последњим налазима чија је контрола вршена у Словенији, 44,5 одсто деце има испод 10 микрограма олова по децилитру крви, 31,4 одсто имају 10 до 15 микрограма, 14,8 одсто деце имају 15-20 микрограма, док 9,3 одсто имају више од 20 микрограма олова по децилитру.

За свако дете уз индивидуални налаз ће бити приложен текст са јасним препорукама о даљем поступању, објаснио је Илић и најавио да ће деца периодично радити контролне налазе, како би се даље пратило њихово здравствено стање.

Илић сматра да је до побољшања здравственог стања код деце дошло због мање изложености олову, услед застоја у раду фабрике, као и низа предлога и мера за индивидуално поступање и одржавање високог нивоа хигијене, којих су се становници тог места придржавали.

Државни секретар Министарства здравља Периша Симоновић је рекао да сви могу да буду задовољни што постоје тенденције смањења нивоа овог метала у крви код деце, али да треба указивати и родитељима и деци на превентивне активности које треба предузимати.

Према његовој оцени, здравствено стање деце је добро, постоји само један резултат где је потребна хелијација, терапија додавања гвожђа, а у свим другим случајевима не постоје клиничке манифестације и потреба за било којом врстом терапије.

"Изабрани педијатри су дужни да направе социоепидемиолошку анкету, на основу које ће, у оквиру свог рада на терену, сазнати кретање деце, где се играју, као и колико су удаљени од извора могуће контаминације, и на основу тих информација поуздано утврдити даље мере лечења и превентивне заштите," објаснио је Симоновић.

Заменик директора лозничког Јавног комуналног предузећа "Водовод и канализација" Драган Павловић поручио је грађанима Зајаче да је у сарадњи са локалном самоуправом у току израда пројектне документације за изградњу водоводне мреже, тако да ће у наредном периоду бити обезбеђена градска вода за пиће.

Данашњем саопштавању резултата присуствовали су државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин, директор Института за медицину рада Србије „Др Драгомир Крајовић" Александар Миловановић, директор Завода за јавно здравље Шабац Милијана Поповић и директор Дома здравља Лозница Зоран Николић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара