Читај ми!

Шћепановић: Системско решење за лечење деце

Председник Стручног тима за унапређење трансплантације у Србији Душан Шћепановић рекао је да лечење деце треба да се организује системски, а не да се решава од случаја до случала. Проблем је и економска етика, ако огромну суму новца потрошите на једног пацијента, онда ће родитељи другог пацијента да питају шта је са нашим дететом, треба спречити лицитацију бројевима, наводи Шћепановић.

Очекује се састанак Управног одбора Фонда за здравствено осигурање који треба да усвоји нови правилник о упућивању на лечење у иностранство.

Професор Душан Шћепановић, који има пресађено срце, и који је однедавно председник Стручног тима за унапређење трансплантације у Србији рекао је да је његов тим урадио оно за шта је био задуже, медицинске индикације и контраиндикације и медицинске критеријуме за трансплатацију срца код деце.

"Чујем да постоје правни проблеми око упућивања деце на лечење у иностранство, питање равноправности грађана, дискриминација, али ја у то не могу да улазим", каже Шћепановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Стручни тим за унапређење трансплатације је по моллби Републичког фонда за здравствено осигурање направио одређене исправке у областима кардиологије и кардиохирургије, неурологије, неурохирургије, ретких болести метаболизма, хематологије и онкологије, а наравно у складу са тим и трансплатације и предлог.

Шћепановић је рекао да је много већи проблем наћи донора, односно срце за дете него за одрасле.

"Када је у питању трансплатација срца код десе ту смо предложили три филтера: ординирајућа екипа, ниво експерата на нифоу Фонда, а трећи клиника у коју се пацијент до 18 година шаље", навео је Шћепановић.

Како је рекао, морамо да схватимо неке ствари које су сурове, а то је да ако је неком једини спас трансплатација, то не значи да је он трансплатибилан, о чему одлучују експерти.

Такође, Шћепановић каже да је проблем наћи орган за трансплатацију, а као трећи проблем појављује се и новац.

"Поред информационе етике, где се плашимо да кажемо родитељима истину, проблем је и економска етика. Ако ви огромну суму новца потрошите на једног пацијента, онда ће родитељи другог пацијента да питају шта је са нашим дететом, та лицитација бројевима треба системски да се организује и да се не решава од случаја до случаја", навео је Шћепановић.

Према његовим речима, дванаест година није ништа урађено и сада за 12 дана морамо да решимо све, што није могуће.

"Ми смо предложили да се успостави систем. Грађани и држава треба да одлуче да ли желе или не желе трансплатацију у Србији или не, ако желе ово стање мора хитно да се мења", истакао је Шћепановић.

Председник Стручног тима наводи да свако ко каже да ћемо постати део Еуротранспланта не говори истину. "Морамо да урадимо списак донора и нондонора, листу чекања и ранг листу, а предложили смо и трансплантациону мрежу Србије" каже Шћепановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара