Читај ми!

Нема изузетих од контроле имовине

Агенција за борбу против корупције врши редовну контролу имовине функционера према унапред утврђеним приоритетима, каже директорка Агенције Татјана Бабић. Истиче да ни нови министри, ни они којима престаје функција, нису изузети од контроле.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да редовну контролу имовине јавних функционера Агенција обавља према унапред утврђеним приоритетима и у том погледу ни новоизабрани министри, ни они којима престаје функција, нису изузетак.

"Наше надлежне службе пратиће да ли испуњавају законске обавезе. Са друге стране, поступак ванредне контроле имовине, Агенција покреће ако постоје основи сумње да имовина није пријављена или је пријављена нетачно. И у том случају закон не предвиђа изузетке", рекла је Бабић у интервјуу данашњим Новостима.

Нови министри, као и сви остали функционери који ступају на дужност, обавезни су да у року од 30 дана од дана избора поднесу Агенцији извештај о својој имовини и приходима које имају на дан избора, имовини и приходима супружника или ванбрачног партнера, као и малолетне деце која живе у истом домаћинству.

И министри који одлазе дужни су да у истом року поднесу такав извештај, према стању на дан престанка функције.

Када је реч о политичким субјектима који су у досадашњим кампањама за изборе подносили финансијске извештаје, Агенција је поднела око 250 захтева за покретање прекршајних поступака због неподношења извештаја, односно кашњења или нетачно исказаних података, а коначну одлуку доносе надлежни судови.

"Само од прошле јесени поднели смо неколико стотина прекршајних захтева и десетак кривичних пријава. Досад су пресуде донете у двадесетак случајева. Већина пресуда је осуђујућа, што показује да је Агенција са разлогом поднела пријаве. Оно што се не види на први поглед, а веома је важно, јесте да су поступци који се воде пред Агенцијом често сигнал за откривање дубљих и озбиљнијих нивоа корупције", рекла је она.

Пример је случај бившег декана Медицинског факултета у Нишу, који је недавно ухапшен због сумње на проневеру буџетских средстава. Поступак који је против њега вођен пред Агенцијом први је скренуо пажњу надлежних и јавности на неке од неправилности у његовом раду, додала је Бабић.

Влада све више увиђа улогу Агенције

Говорећи о сарадњи Агенције са Владом Србије, Бабић је нагласила да је задовољна, пре свега, због све већег увиђања каква је улога Агенције у борби против корупције.

"Томе без сумње доприносе рад и резултати рада Агенције, али и коректна сарадња са члановима Владе који су ресорно задужени за ову област. Ту сарадњу, свакако, треба унапређивати. Охрабрује и то што влада поштује препоруке и извршава одлуке Агенције, што увек представља потврду спремности за одговорно деловање", нагласила је она.

Бабић сматра да примена нове стратегије треба, поред осталог, да доведе до проширења и прецизирања надлежности и развоја капацитета, не само Агенције, већ и других независних државних органа са антикорупцијским овлашћењима.

"Што се тиче Агенције, унапређења се односе на област контроле финансирања политичких активности, превенције сукоба интереса и контроле имовине и прихода јавних функционера", објаснила је Бабић.

Предвиђено је да Агенција изради методологију за анализу ризика на корупцију у прописима, а биће задужена и за програмирање и планирање обука у области борбе против корупције, етике и интегритета за јавне функционере и запослене у јавном сектору.

Стратегија доноси и значајне помаке важне за остваривање још једне надлежности - надзор над спровођењем стратешких докумената у области борбе против корупције.

"Добићемо већа овлашћења и задатке у процесу истраживања о томе да ли су обавезе из Стратегије испуњене", најавила је директорка Агенције за борбу против корупције.

Подсетила је да Агенција већ дуго остварује блиску сарадњу, не само са тужилаштвима и судовима, већ са свим надлежним органима.

"Одржавају се састанци на којима размењујемо податке, неопходне за оперативан рад", додала је Бабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара