Читај ми!

Много деце чека на усвајање

У Србији 760 парова чека на усвајање деце, али нико од њих није спреман да усвоји дете са здравственим проблемима, сметњама у развоју или ромско дете, упозорила Бранкица Јовановић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике. Према њеним речима, тренутно има 726 деце у домовима и око 6.000 малишана у хранитељским породицама.

Бранкица Јовановић из Министарсва рада, запошљавања и социјалне политике је рекла гостујући у Дневнику РТС-а да тренутно 760 парова у Србији чека на усвајање деце али да нико од њих није спреман да усвоји дете са здравственим проблемима, сметњама у развоју или ромско дете.

Нагласила да је да министар Јован Кркобабић посебно инсистира на зашти ове деце и да је у претходом периоду посебно учињено на деинституализацији

"Када су питању хранитељске породице ове године смо направили помак и за 45 одсто повећали старање у такозваном специјализованом хранитељству али и ту није све лако, јер је тешко наћи породице које су спремне да се ухвате у коштац са проблема јер је ту потребно много занања, стрпљења и љубави", истиче Бранкица Јовановић.

Када је реч о усвојитељима, нагласила је да у овом тренутку преко 760 парова чека на усвајање, али да нико од њих није спреман да усвоји дете са здравственим проблемима, сметњама у развоју или ромско дете.

"То је једна тешка прича на којој сви надлежни треба да раде како би охрабрили усвојитеље и побољшали ситуацију", поручује Бранкица Јовановић.

Коментаришући објављени снимак деце са посебним потребама из Дома у Ветрнику која се на ђубришту играју медицинским отпадом, Бранкица Јовановић је рекла да је инспекција изашла на терен.

"Чим смо видели снимак на Јутјубу наша инспекција је заједно са инспекторима покрајинског Секретаријата за социјалну заштититу изашла на терен и установили смо да су деца безбедна, то јест да нису угрожена, а ископавање о коме се тренутно прича било је 22. и 23. априла 2011. године", каже Бранкица Јанковић из Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Према њеним речима, остаје да се испита што надлежни нису пријавили овај догађај из 2011. године, иако имају обавезну инструкцију надележног министарства и покрајинског секретаријата за социјалну заштититу да то ураде.

"Тадашњи директор Дома је био у обавези да обавести надлежне институције", сматра Бранкица Јанковић и нада се да "ће покрајински секретаријат а и покрајинска инспекција предузети све мере, јер постоји Закон о медицинском отпаду и упутство како се с њима поступа, што очигледно говори да запослени нису поступали у складу са прописима", оцењује Бранкица Јовановић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара