Читај ми!

Коларевић: РТС и РТВ две године на буџету

Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине, у наредне две године финансираће се из буџета, а по истеку тог рока пронаћи ће се начин за њихово финансирање, каже помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић.

Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић изјавио је да ће се јавни сервиси, Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине, у наредне две године финансирати из буџета, а да ће се по истеку тог рока пронаћи начин за њихово финансирање.

"Ради се о два закона, то су закон о електронским медијима и закон о јавним медијским сервисима. Јавни медијски сервиси су РТС и РТВ. У актуелној економској ситуацији донета је долука да финансирање, ипак, буде из буџета, мада има великих противника том виду финансирања", рекао је Коларевић гостујући на ТВ Пинк.

Он је, одговарајући на питања шта предвиђу законска решења која би требало да буду објављена 7. или 8. августа и на чему се заснивају критике буџетскох финансирања јавних сервиса, рекао да медијски стручњаци сматрају да "они који контролишу буџет, самим тим могу да контролишу и пословање и програм јавних сервиса".

Коларевић је, међутим, објаснио да законска решења предвиђају механизме да се то спречи јер ће се новац пребацивати директно, тако да нико не може да утиче на суму која се пребације или то када се она пребацује јавним сервисима.

Према његовим речима, након две године пронаћи ће се метод за финансирање, на пример, путем претплате или накнаде.

Када је реч о медијима на локалном нивоу, он је објаснио да ће се на њих више односити закон о јавном информасњу и медијима и подсетио да држава и у том случају има обавезу да се повуче из медија.

То значи да неће бити директног финансирање, већ ће се прећи на пројектно финансирање.

"Општина, Град Београд или локалне самоуправе ће расписивати конкурсе у области информисања у складу са потребама грађана на локланом нову. Те потребе су дефинисане у закону о јавном инфомисању и медијима. На те конкурсе ће сви моћи да конкуришу, и они који су до сада финансирани из буџета и приватни, а стручне комисије ће одлучити ко највише одговара", казао је Коларевић.

Упитан о повлачењу државе из медија, он је рекао да је то императив који долази из Европе, где углавном функционише пројектно финансирање, али је објаснио да се често истиче и да "држава не мора да се повлачи из медија, али не сме да урушава односе на тржишту".

"Критика је да се буџетским финансирањем стварају другачији услови на тржишту, Није то некакав много велики новац, али у сваком случају су они који га примају у нашто повољнијем положају. Зато се каже да не морате да се повлачите, али не можете да нарушавате односе на тржишту", рекао је Коларевић.

Танјуг ће ићи у власничку трансформацију 

На питање шта ће бити са новинском агенцијом Танјуг која повезује све медије и све колеге, од локалног до нивоа националне фреквенције, Коларевић је рекао да ће Танјуг "ићи у власничку трансформацију".

"То је обавеза коју је наша држава прихватила", рекао је Коларевић. Према његовим речима, Танјуг би требало да се трансформише у владин биро за комуникације, по немачком моделу.

Како је рекао, тај део Танјуга би обављао послове који су од непосредног значаја за владу - прикупљање информације из света и земље које су неопходне влади, а такође и емитовање информација за које је влада заинтересована да се преносе у свету.

"У том смислу ће Танјуг бити трансформисан, а вероватно за оне који буду вишак биће направљен социјални програм, то ћемо све видети, али кад се ови закони усвоје почеће да се ради на томе", рекао је Коларевић.

На питање ко ће бити нови минисар културе, будући да је досадашњи Братислав Петковић "реконструисан", Коларевић је рекао да се још не зна, а да ће се вероватно размишљати о томе да су многи послови одмакли, што ће нова екипа морати да има у виду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво