Читај ми!

Врели дани у Србији

Избегавати сунце у најтоплијем делу дана, узимати више течности и лагану храну, то су савети лекара да се лакше поднесу изузетно високе температуре које се у Србији очекују наредних дана. Лекари саветују и шетње ујутро и увече, боравак у хладовини парка, поред реке, под крошњом дрвета или на тераси, али и опрез на купалиштима.

Наредних дана у Србији се очекује изузетно топло време, са највишим дневним температурама и преко 40 степени. У Београду се данас, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, очекује највиша температура од 36 степени, док ће у појединим деловима Србије бити и 38 степени.

Лекари саветују избегавање боравка на сунцу у најтоплијем делу дана, лагану исхрану, адекватно облачење и уношење довољно течности у организам.

Дежурни лекар у Хитној помоћи др Жељкo Баћевић хроничним болесницима саветује да редовно узимају терапију, а у случају појаве тегоба, поготову код срчаних болесника, када се осете болови у грудном кошу, потребно је обуставити сваки напор и потражити савет лекара.

Када су високе температуре ваздуха, саветује се ношење флашице водe са собом, боравак у хладовини, ношење лагане и комотне одеће, заштитних шешира и наочара.

Саветује се и узимање воћа и пет оброка дневно, одмор и опрез у саобраћају, шетње ујутро и увече, боравак у хладовини парка, поред реке, под крошњом дрвета или на тераси, као и опрез на купалиштима, рекама и језерима.

Због изузетно високих температура, наредних дана ће у центру Београда бити постављене цистерне са водом. У Београдском водоводу прецизирају да ће цистерне бити постављене од 12 до 18 сати на Тргу Републике, Зеленом венцу и на Славији.

Вода је намењена свим грађанима за пиће, освежавање и расхлађивање, а нарочито малишанима и најстаријим особама, који најтеже подносе врућину, саопштила је раније Градска управа.

Како се та пракса показала изузетно корисном за велики број грађана, Београдски водовод ће до краја лета наставити с постављањем цистерни на јавним местима у данима са тропским температурама, наведено је у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво