Читај ми!

"РФЗО само спроводи закон"

Причу о замени здравствених књижица форсирају отуђени центри медијске моћи, РФЗО има важнијих задатака од тога, каже за РТС директор Фонда Момчило Бабић и напомиње да они само поштују закон. Приоритет је промена законских решења у здравству, истиче Бабић. Следеће недеље тендер за укључивање приватних клиника у пружање услуга вантелесне оплодње.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић каже за РТС да Фонд не форсира причу о замени папирних здравствених књижица електронским, већ да то чине, како је рекао, "отуђени центри медијске моћи", који желе од тога да направе велики случај.

"То нама није најважнији задатак, то су створили они који хоће да дестабилизију државу, друштво и овај фонд", рекао је Бабић гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Фонд само спроводи закон, истиче директор РФЗО и напомиње да је овај закон предложила претходна влада и да је он усвојен у Скупштини Србије у време када је на њеном челу била садашња министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

"Ја ћу свакако заменити своју здравствену картицу зато што она пружа много погодности. Сваки грађанин своју картицу замењује у складу са законом и европским стандардима", рекао је директор Фонда.

Промена закона је посао народних посланика и, истиче Бабић, "РФЗО уопште не одлучује о томе".

Увођење електронских картица је огроман посао и одговорност за Фонд, али је, како каже, приоритет у здравству промена законодавног система.

"Министарство здравља треба да предложи промене Закона о здравственој заштити, здравственом осигурању, лековима, коморама здравствених радника, јер има много простора да се уреди здравствени систем", сматра Бабић.

Проблем одлагање операција због недостатка материјала биће ускоро решен, тврди Бабић и напомиње да због недостатка ефикасног контролног система у здравству трећина стентова није фактурисана Фонду. Сматра да је прелазак на електронски систем контроле залиха у болницама је решење за овај проблем. 

Бабић је најавио и да ће наредне недеље бити расписан тендер за укључивање приватних клиника у пружање услуга вантелесне оплодње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво