Читај ми!

Штрбац: Решавање проблема "на кашичицу"

После 18 година од "Олује", повратак Срба у Хрватску је готово занемарљив. Решавање тог проблема ићи ће као и задњих пар година што је ишло, полако на кашичицу, ни боље ни горе, иако је Хрватска ушла у ЕУ, рекао за РТС шеф Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац.

Шеф Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац говорио је за РТС о повратку избеглих и проблемима са којима се суочавају породице несталих.

После 18 година од "Олује", повратак Срба у Хрватску је готово занемарљив. Тврде, немају никаква права.

Верујете ли да ће се нешто променити сад како је Хрватска ушла у Европску унију?

Штрбац: Ићи ће, по мом мишљењу, као и задњих пар година што је ишло. Полако на кашичицу ће се решавати све то, ни боље ни горе. Рекао бих биће по досадашњем.

Више од 1.000 људи води се као нестало. Шта се дешава са процесом ексхумације и идентификације посмртних остатака Срба из свих појединачних и заједничких гробница?

Штрбац: Ми сада тренутно располажемо са преко 400 регистраованих гробних места, из "Олује" их је 300, а да знамо и ми и Хрвати где су, али прошло је 18 година Хрвати то не ексхумирају или боље речено на кашичицу, како сам већ употребио ту реч. Ако овако наставе требаће још много много година да се врше ексхумације. Има још једна карактеристика - има  много и ексхумираних који нису идентификовани.

Зашто тврдите да Хрватска намерно одуговлачи са процесом идентификације ексхумираних Срба?

Штрбац: Па док је вођен онај поступак пред Хашким трибуналом против хрватских генерала онда су имали и те какав интерес да то скривају. Знате, док су лешеви негде у земљи онда можете причати шта год хоћете. Хрвати су управо то радили. Отезали су отезали су, хашком оптужницом био је обухваћен сектор југ, Лика и Далмација. Тек кад су хрватски генерали ослобођени у новембру прошле године, онда се и то након десетак дана, Хрватска сетила да ексхумира, тридесетак посмртних остатака са шибенског гробља, па онда у мају још са задарскога, преко 50-56. Било је нешто и појединчаних, укупно 110 са ова два гробишта је ексхумирано.

У вези са тим ви сте поднели Хашком тужилаштву иницијативу за ревизију поступка хрватским ослобођеним генералима, због како тврдите нових доказа. Шта мислите, каква ће бити судбина те иницијативе?

Штрбац: Кад се дође до нових чињеница, које нису биле познате судовима док су доносили те пресуде, а ми сматрамо управо да је ова ексхумација, након доношења ослобађајуће пресуде чак 110 посмртних остатака, углавном цивила који су страдали по Далмацији и Лици - то су они који у послушали Туђманов проглас и остали или нису могли да побегну. То су по нама нове чињенице које су могле, да су биле познате, довести до другачије пресуде, посебно жалбене, која је ослобађајућа. Верујем да ће тужиоци да би бранили и своје постојање и свој кредибилитет морати нешто да предузму и то ће поднети овај захтев.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се