Читај ми!

Радно ангажовани затвореници

Недавно реновирани делови затвора у Београду и Крушевцу опремљени су намештајем који су произвели сами затвореници, а у затворима Србије производе се и монтажне куће, бетонска галантерија, душеци, столарија и храна, за шта сваки запослени затвореник добија плату од око 7.000 динара.

У затворима у Србији производе се намештај, монтажне викенд куће, бетонска галантерија, постељина, душеци, ПВЦ и алуминијумска столарија, храна, а запослени затвореник добија око 7.000 динара плату, речено је агенцији Бета у Управи за извршење кривичних санкција.

"Производња се реализује превасходно за интерне потребе свих установа у оквиру Завода. Може се организовати и за трећа лица и познате купце, али нема ознака серијске произовдње", рекла је портпаролка Управе за извршење кривичних санкција Зорана Вучковић.

Она је казала да су приходи од продаје минимални, али да су користи вишеструке.

"Позитивна страна чак и те минималне зараде јесте чињеница да се та средства враћају у систем, тј. користе се за унапређивање услова живота и рада установа", рекла је Вучковићева.

Недавно реновирани блокови Окружног затвора у Београду и Специјалне затворске болнице, као и Васпитно-поправног дома у Крушевцу опремљени су намештајем и предметима који су произвели затвореници.

"У скоријем периоду, Управа је кроз интерну производњу остварила уштеде од око 25 одсто", казала је Зорана Вучковић.

Затвореник има право да ради, односне од 2005. године то за њих више није обавеза. Тренутно је запослено око 40 одсто затвореника.

"Примарни интерес организовања производних процеса јесте упошљавање и обука осуђених лица, а затим комерцијална функција", рекла је Зоран Вучковић.

Како би се што боље снашли када напусте затворске установе, осуђеници могу током служења казне да савладају пет занимања: заваривање, сито штампа, израда намештаја, пекарство и повртарство.

У три кажнено-поправна завода: Нишу, Сремској Митровици и Пожаревцу, око 500 затвореника има прилику да стекне дипломе из ових пет занимања, а на основу пројекта "Подршка стручног образовања и обуци у затворским установама у Србији" који се спроводи уз финансијску подршку Европске уније.

"Након изласка из затвора, са стеченим знањима, вештинама и званичним квалификацијама, бивши осуђеници имаће могућност да се запосле или започну сопствени посао, а не да се враћају криминалу", рекала је Вучковићева и додала да је рецидивизам, односно висок проценат повратника, основни разлог пренатрпаности затвора.

До сада је 422 осуђеника успешно завршило обуку и стекло сертификат, а планира се да такав систем обуке постане одрживи систем стручног образовања у свим затворима у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво