Читај ми!

Помен жртвама "Олује"

Поводом 18 година од хрватске војно-полицијске акције "Олуја", помен жртвама одржан у Цркви светог Марка у Београду и Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Вицепремијер Алекасандар Вучић апеловао на међународну заједницу да одговорни за тај злочин буду кажњени.

Парастоси жртвама хрватске војно-полицијиске акције "Олуја" одржани су у Цркви светог Марка у Београду и Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Више од 1.600 Срба није дочекало крај колоне која је кренула из Хрватске. За њих се зна да су убијени али је судбина још 2000 људи потпуно непозната.

Страдалима у тој војној акцији литургију у београдској Цркви Светог Марка служио је епископ Атанасије Ракита, након чега су породице положиле венце на споменик жртвама и кренуле у протестну шетњу до хрватске амбасаде.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић апеловао је на међународну заједницу да одговорни за тај злочин буду кажњени и оценио да ће апел Србије бити јачи онолико колико је њена снага већа.

"Само јака, стабилна и моћна Србија може да помогне свом народу, ма где он живео, и једино таква Србија може да га заштити од догађаја каква је била "Олуја", рекао је Вучић после парастоса жртвама "Олује" у Цркви Светог Марка.

"Србија је смогла снаге да презремо оне који су починили злочине у наше име то очекујемо и од других држава Балкана", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да је данас тужан дан за целу Србију и све Србе ма где они живели, и поручио да Србија не може да заборави највеће етничко чишћење почињено после Другог светског рата.

"Толико страдалих, а без озбиљне одговорности за оне који су злочине починили. Једина поука коју можемо да извучемо је да морамо да створимо јаку и моћу Србију, јер једино на тај начин можемо да помогнемо нашем народу ма где он био", поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија апелује међународну заједницу да они који су скривили злочине одговорају и буду кажњени.

"Ратни злочини никад не застаревају", подсетио је Вучић, додавши да ће они који су их починили кад-тад одговарати.

"Говорићу у Београду на исти начин како сам говорио у Загребу. Ми Срби имамо право да кажемо да је туга данас доминанатан осећај, али имали смо и снаге да презремо оне који су у наше име чинили злочине. Надамо се да ће и други народи на Балкану имати снаге да презру оне који су у њихово име чинили велике и тешке злочине", истакао је Вучић.

"Радимо на повраћају отетог земљишта"

Упитан о отвореним питањима као што су имовина, станарска права и пензије Срба у Хрватској, Вучић је рекао да се све то померило са мртве тачке и да Србија испуњава свој део договора постигнутог приликом његове посете Загребу.

"Очекујемо од њих да се коначно крене са исплатом пензија и реши питање станарских права, а радимо и на повраћају земљишта које је отето", рекао је Вучић.

Вицепремијер је додао да има много проблема на чијем решавању Србија и Хрватска сада заједно раде и нагласио да ће положај Србија у Хрватској, али и избеглих у будућности бити бољи и да ће они осетити већу бригу и снагу Србије.

Вучић је рекао и да упркос различитим ставовима, Србија и Храватска покушавају да на рационаној основи поставе своје односе и да решавају проблеме.

Владика Атанасије Ракита је у обраћању окупљенима рекао да Србија и њен народ верују да ће се уз труд наше државе и савет међународне заједнице наћи решење за повратак прогнаних Срба на њихова огњишта у Хрватској, где је у тој акцији 1995. године њихов живот разорен.

Нагласио је да "Хрватска, пред Богом, слави тај дан", а да се Срби, већ 18. пут окупљају на парастосу у цркви Светог Марка да у жалости обележе страдање своје браће. "За шта се слави? За 250.000 прогнаних грађана", упитао је Ракита.

Ракита је поручио прогнанима у Олуји да не клону духом и да не одустају.

"Овде су свештена лица, вође нашег народа, представници наше државе и представници војске, Војна академија са питомцима... Овде је народ, прогнани, породице убијених и ви који нисте успели да се вратите на ваша огњишта... Овде смо да бисте знали да нисте сами", нагласио је Ракита.

Представници породица и Владине Комисије за нестале од Хрватске траже веће ангажовање на решавању тог питања. Проблем су и погрешне идентификације за време рата.

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић наводи да је проблема је што је део људи напустио простор СФРЈ, па је тешко до њих доћи.

"Имамо и породице које су читаве страдале, не кажем да нема проблема у динамици, посебно што сада има и више тела", објаснио је Одаловић.

Линта: Прогнани, европско питање

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта рекао је за РТС да је уласком Хрватске у ЕУ питање прогнаних Срба постало и европско питање, питање људских права и владавине права.

Од Владе очекујем да подрже иницијативу Коалиције да се сазове посебна седница Скупштине на којој би се усвојила би се Резолуција о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, истакао је Линта.

Линта, који је и посланик у парламенту из клуба владајуће Српске напредне странке, навео је да је циљ резолуције додатно обавеже Владу да у разговорима са званичним Загребом и Сарајевом покрене та питања.

Једно трајним и правичним решењем нашег питања, можемо говорити о искреном помирењу народа на простору бивше Југосавије, оценио је Линта.

Чедомир Марић из Удружење породица убијених и несталих "Суза" истиче да је мало учињено у односу на време које је прошло.

"Број од око 870 екхумираних обесхрабрује. Где су онда остали? Четристо деведесет два евидентирана која треба ексхумирати, наводи нас на помисао да су на скривеним локацијама," оценио је Марић.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова и у РС се обележава 18 година од војно-полицијске акције "Олуја".

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци да је агресија према Србима у западној Крајини извршена упркос чињеници да су политички представници Срба само дан раније потписали споразум о мирном решавању сукоба.

До сада је ексхумирано 1000 тела, идентификовано око 700 Срба а десетине гробница у којима би могли да буду одговори су неистражени.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво