Читај ми!

Нове књижице непотребан трошак?

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да је замена здравствених књижица законска обавеза. Међутим, Јанковић ће предложити измену закона, јер, како оцењује, нове пластичне књижице немају предности у односу на старе.

Омбудсман Саша Јанковић каже да су грађани законски обавезни да замене своје старе папирне здравствене књижице новим књижицама са чипом и за то плате 500 динара. Најавио је да ће предложити измену закона, јер, како каже, нове пластичне књижице немају предности у односу на старе.

Подећа да је пре две године, на иницијативу Републичког фонда за здравствено осигурање и на предлог Министарства здравља, законом прописана обавеза грађана да до августа 2014. године замене књижице.

Влада се сложила и са предлогом Фонда да грађани замену плаћају 500 динара, додаје Јанковић.

Међутим, напомиње он, испоставило се да неки од разлога због којих су посланици усвојили такав предлог не постоје.

Пре свега, истиче Јанковић, тврдило се да је замена књижица обавеза у европским интеграцијама, што, како тврди, није тачно.

Заштитник грађана наглашава да је Европска унија не само рекла, већ и јасно написала да електронска здравствена картица, односно пластична картица са чипом, није обавеза Србије у процесу придруживања.

Републички фонд за здравствено сигурање је сам себи замену књижице ставио у кораке у придруживању ЕУ, тврди омбудсман и напомиње да електронске књижице немају ни све чланице Уније.

РФЗО не крши права грађана, већ настоји да спроведе оно што је законом прописано, каже Јанковић, али, додаје он, пред законодавца се може изаћи са новим аргументима.

Јанковић каже да међу тим аргументима није само тај да нове књижице нису обавеза према ЕУ, већ и сама цена замене од 500 динара.

Нове књижице нису боље од старих

Скоро седам милиона грађана који су носиоци књижице би морали да издвоје између 20 и 30 милиона евра да би "папир заменили пластиком", наводи Јанковић, и додаје да пластичне картице немају предности које се не би могле остварити и са папирном картицом.

То је разјашњено и са људима из РФЗО, напомиње Јанковић.

Заштитник грађана се не слаже са оценом РФЗО да нове књижице доносе бржу и бољу контролу доприноса који уплаћују послодавци.

Каже да се уплата доприноса повећава тако што Пореска управа и РФЗО размењују податке о томе ко не уплаћује доприносе и подносе кривичне пријаве, што им је и законска обавеза.

Када се уради информатизација здравственог система и када подаци о уплатама буду у свим здравственим установама, тада ће бити потпуно небитно којим документом се грађанин идентификује.

Јанковић подсећа на вишемилионску цену нових књижица коју грађани треба да плате, и сматра да је тај новац боље потрошити на "лечење, него на пластику".

Пошто новца очигледно има, да ли је могуће да РФЗО прошири листу ретких болести обухваћених здравственим осигурањем, поставља питање Јанковић.

Омбудсман каже да ће Скупштини предложити измену закона, према којој ће папирне картице заменити само они грађани који то желе, док други то неће морати да ураде.

Јанковић тражи од РФЗО да се све погодности које су предвиђене за пластичне картице примене и на важеће папирне.

Зашто уопште оверавамо књижицу када се уплата на шалтеру проверава и за оверене књижице, пита Јанковић.

У највећем броју случајева нема разлога за оверавње књижице, тврди Јанковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво