Читај ми!

Пуне руке посла за ватрогасце

Топли дани донели су више пожара на отвореном и више посла за ватрогасце. Већину пожара узрокује људски немар, а доносе велику материјалну штету, угрожавају безбедност, здравље и животе људи.

Већину узрокује људски немар, а осим што као последицу имају велику материјалну штету, угрожавају и безбедност, здравље и животе људи.

Лето ватрогасној служби сигурно неће донети краће радно време - ових дана имају десетак интервенција дневно. Без обзира на спољашњу темпартуру обавезна опрема је иста као и зими: заштитна одећа, чизме, шлем, опасач.

У неке интервенције ватрогасци морају и са боцама с компримованим ваздухом и додатном опремом.

Један од њих, Иван Исаиловић, каже да има и провреда, али да, на сву срећу, нису толико честе.

"Постоји одређена доза исцрпљености, нису то класичне повреде, али постоји већи умор код ватрогасаца који раде такве интервенције и то пре свега због температуре", прича Иван Исаиловић.

Када гори на отвореном, и када је пожар на неприступачном терену, тешко га је гасити, у шта смо се ових дана уверили на Тари. Страдају куће, окућнице, имања, с повредама излазе и мештани и ватрогасци.

Закон је, због тога, јасан. "Забрањује сваку врсту биљних материја и отпада и на отвореним површинама и паљење сваке ватре у шуми и на 200 метара од руба шуме", објашњава начелник Управе за ванредне ситуације Београда Раде Милошевић.

Милошевић упозорава да и најмањи пожар може да порасте у велики и самим тим прави додатне проблеме.

Један је од највећих непријатеља ватрогасаца је осушено растиње, јер сува трава брзо гори, а пожари на отвореном брзо се шире.

Само током последњих 15 дана од 220 инетевенција 180 излазака ватрогасаца било је због пожара на отвореном.

Како су капацитети ватрогасних служби ограничени током лета, требало би посебно обратити пажњу. То значи да је за сваки пламен, па макар то био и онај роштиљски, неопходан надзор и опрема за гашење пожара.

Ветар је непријатељ врућине, али од пожара може да направи катрастрофу, па и пушачи морају да буду додатно опрезни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво